Film o Šagalu i Maljeviču

Autor/ica 14.8.2012. u 16:56

Film o Šagalu i Maljeviču

Ruski reditelj Aleksandar Mita počinje u septembru u Vitebsku u Belorusiji snimanje novog filma pod radnim nazivom “Čudo Šagal. (Komesar Šagal i građanin Maljevič)”.

Kako je reditelj izjavio ruskim medijima, ideja da snimi film o Šagalu, svom omiljenom slikaru, sazrevala je u njemu decenijama.

“Ovaj film biće pokušaj da se Šagalov svet i njegov mit prikaže u žanru folklorne balade zasnovane na stvarnosti i fantaziji, kao što je to, uostalom, i u stvaralaštvu samog slikara. Šta se dešava kad u rasplamsalim revolucionarnim godinama dođe do sudara Don Kihota i Kolumba sa provincijskim Robespjerom? Don Kihot je Mark Šagal, Kolumbo – Kazimir Maljevič, Robespjer – Naum, izmišljeni komesar zaljubljen u Šagalovu ženu”, zapisao je Mita u uvodnoj reči scenarija.

A scenario koji je Mita napisao ove godine nije ostao u granicama tradicionalnog predloška za fim. Reditelj se duže zadržava samo na jednom periodu iz života slavnog slikara i to onom u kojem je Šagal, odmah nakon Oktobarske revolucije, otvorio umetničku školu u Vitebsku, u kojoj je jedan od predavača bio Maljevič.

Mark Zaharovič Šagal je u oktobru 1917. imao 30 godina. Imajući u vidu da je doživeo gotovo sto (1887-1985), trideseta je u njegovom životu bila još mladost. I sa punim mladalačkim plamenom i zanosom on je ostvarivao u to vreme ideju revolucionarne umetnosti koja će prevrnuti svet.

U ponečemu je i njegov jednomišljenik, mada u većini slučajeva ogorčeni antipod, postao i Kazimir Maljevič.

Kada se Kazimir Severinovič Maljevič (1878-1935) pojavio 1940. u Vitebsku, već mu je bilo 40. Autor “Crnog kvadrata” i Manifesta suprematizma, u to vreme je već bio slavan.

Šagalovi leteći ljudi i Maljevičeva geometrija bili su toliko različiti, kao uostalom i unutrašnji svet te dvojice slavnih avangardnih slikara. Na toj različitosti podjednako, kao i na njihovoj privrženosti revoluciji, zasnivaće se film Aleksadra Mite.

Zbog fenomenalne sličnosti glumca Sergeja Makoveckog sa Maljevičem, očekivalo se i pisalo da će baš on igrati tvorca Manifesta suprematizma, o čemu je ozbiljno razmišljao i sam reditelj. Međutim, Mita je konačno odlučio da nosioci svih uloga u filmu, a posbeno glavnih, Šagala i Maljeviča, treba da po godinama bar približno odgovaraju svojim junacima, a Makovecki je znatno stariji od 40-godišnjaka.

Trenutno se vrše probna snimanja i odabir glumaca.

Inače, film o Maljeviču i Šagalu jedan je od nekoliko filmskih projekata o ruskim kulturnim stvaraocima koji se trenutno nalaze u procesu priprema.

Tako se Aleksej Učitelj priprema da snimi fim o Matildi Kšesinskoj (slavna ruska balerina Matilda Feliksovna,1872-1971), dok je Goša Kucenko odvano zaokupljen idejom da u svojoj produkciji snimi film o Rudolfu Nurejevu, genijalnom baletskom umetniku (Nurejev Rudolf Hametovič, 1938-1993). Istovremeno, Jurij Arabov završava scenario za ekranizaciju života Petra Iljiča Čajkovskog koju će realizovati režiser Kiril Serebrenikov.

Svi ti filmovi, uključujući i projekat Aleksandra Mite o Šagalu u Maljeviču, treba da se pojave u bioskopima za nekoliko godina.

seecult.org

 
Autor/ica 14.8.2012. u 16:56