Film “U borbi pleši” Šemsudina Gegića premijerno prikazan u Milanu

tačno.net
Autor/ica 24.9.2021. u 18:12

Film “U borbi pleši” Šemsudina Gegića premijerno prikazan u Milanu

Foto: DiRA

U sali President Palače čuvenog kina Anteo u Milanu jučer je premijerno prikazan film “U borbi pleši/Nel Combattimento balla” bosanskohercegovačkog reditelja Šemsudina Gegića.

Film “U borbi pleši” poznatog bosanskohercegovačkog režisera i autora dokumentarnih filmova Šemsudina Gegića govori o njegovoj ličnoj priči. Šemsudinu je u aprilu 2018. dijagnosticiran rak pluća, a šanse za oporavak su mu bile vrlo male. Uz podršku svoje porodice, Šemsudin odlučuje otići u bolnicu San Raffaele u Milano na novo savjetovanje, gdje započinje spori put oporavka koji će ga odvesti u pobjedu nad ovom bolešću.

Nakon toga on odlučuje snimiti igrani film kako bi ispričao svoju odiseju od Sarajeva do Milana i ogromnu pomoć koju je dobio od svoje porodice, doktora i bolnice. Prva osoba koja mu je pomogla i prihvatila pojavljivanje u filmu je ona koja ga je pomno pratila, dr. Vanesa Gregorc, direktorica dijagnostičko – terapijskog inovacijskog programa San Raffaele.

Publika je ovacijama ispratila film, a u sali President palače zvanice su bili predstavnici italijanskih vlasti, univerzitetski profesori, učesnici u filmu, kao i generalni konzul BiH u Milanu Dragan Mihaljević.

“Bio je to moj sretan dan u koji su stale godine… Danas sam sretan. Živ sam. Film je živ. Živa je ideja da čak i umjetnost liječi. Rak će kao bolest uskoro umrijeti. Hvala svima koji rade na tome. Smrt je daleko ako ste borac. Pa, zaplešimo svoje živote”, izjavio je Šemsudin Gegić nakon premijere.

Filmom “U borbi pleši” u Italiji je u februaru ove godine počela kampanja obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka.

“U borbi pleši” je nastao od scena i kadrova koji su snimljeni tokom nastanka Gegićevog dugometražnog dokumentarnog filma “Grudva snijega i Šitake Gljiva”/”Palla di neve shitake fungo”, a poruka im je ista – borba protiv raka.

tačno.net
Autor/ica 24.9.2021. u 18:12