FLUIDNI ŽIVOT CENTRALNA TEMA 59. FESTIVALA MESS

Press MESS
Autor/ica 11.9.2019. u 10:30

FLUIDNI ŽIVOT CENTRALNA TEMA 59. FESTIVALA MESS

Foto: Amer Kuhinja

Od 28. septembra do 04. oktobra

Fluidni život centralna je tema 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS koji će se u Sarajevu, Zenici i Tuzli održati od 28. septembra do 04. oktobra. Tema festivala govori o nepostojanom životu koji se odvija u uslovima stalne neizvjesnosti i ubrzanja na polju čitavog društvenog sistema. Slijedeći centralnu temu, vizuelni identitet festivala, za koji je i ove godine zaslužna Agencija Fabrika, prikazuje apatiju kao bolest savremenog društva koja nam se nameće kao dominatna forma interakcije. Vizual je inspirisan istočnjačkom vizuelnom maksimom “Tri mudra majmuna“ koji u osnovnom tumačenju daju poruku: ne gledaj zlo, ne čuj zlo, ne govori zlo, ali također i poruku koja odražava apatičnost savremenog društva definisanog u frazi: “Turning a blind eye“. Festival će zvanično u subotu, 28. septembra biti otvoren igranjem predstave “Imitacija života“ poznatog mađarskog reditelja, Kornéla Mundruczóa.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, istakao je da će 59. MESS, i pored ponovnog smanjenja budžeta, uspjeti zadržati kvalitet programa i ponuditi predstave koje se razlikuju po teatarskoj estetici i izričaju. “Ovogodišnji program nudi jako dobru kombinaciju predstava iz BiH, regiona i ostatka svijeta. Nažalost, zbog novog smanjenja budžeta Federalnog ministarstva kulture i sporta za koje smo saznali tek nedavno, još uvijek nismo sigurni da li ćemo u programu imati predstavu iz Irske“, naveo je Kreševljaković te dodao da su aktivnosti ovogodišnjeg MESS-a i Modula memorija svojevrsna priprema i najava za narednu godinu kada će MESS obilježiti 60 godina.

Osim što je naš budžet skoro upola manji od onog koji smo imali prije deset godina, isti je još minorniji u odnosu na budžete sličnih festivala u regionu. Apsurdno je da za naš Festival više novca daju druge države nego naše federalno ministarstvo što predstavlja jako loš odnos prema internacionalnoj kulturi. Zbog toga se posebno zahvaljujem svim institucijama koje nas finansiraju“, kazao je Kreševljaković.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Izudin Bajrović, naglasio je zadovoljstvo što će ova institucija i ove godine biti domaćin festivala MESS i sa ponosom prikazati sve predstave koje dođu u naš grad i državu. “Festival MESS je jedna od rijetkih prilika da u ovom gradu vidimo šta su evropski i svjetski trendovi u svijetu teatra. Sretan sam što će u ovogodišnjem festivalskom programu, Narodno pozorište Sarajevo i Scena MESS predstaviti svoju koprodukciju, komad Kavkaski krug kredom. Mislim da su upravo ti zajednički napori jasan znak da se trudimo da ne tapkamo u mjestu nego da uvijek kreiramo novu vrijednost“, rekao je Bajrović te uputio poziv institucijama da počnu aktivno raditi na razvoju kulturne infrastrukture u Sarajevu koja vapi za novim prostorima.

U sedam festivalskih dana publika će imati priliku pogledati 16 predstava iz 11 država, dok će prateći MESS OFF program ponuditi promocije knjiga, izložbe, radionice te zaseban dječji program Mali MESS. Festival će ugostiti oko 400 umjetnika i umjetnica.

Kompletan program festivala uz opise svih predstava dostupan je na www.mess.ba dok su traileri predstava dostupni na zvaničnom MESS Youtube kanalu.

Press MESS
Autor/ica 11.9.2019. u 10:30