Fotografska izložba Almina Zrne u Cankarjevom domu u Ljubljani

tačno.net
Autor 30.5.2016. u 09:16

Fotografska izložba Almina Zrne u Cankarjevom domu u Ljubljani

Sarajevski fotograf Almin Zrno, u srijedu 25. maja u Cankarjevom domu u Ljubljani, otvorio je svoju samostalnu izložbu fotografija pod nazivom Moč telesa- Power of Body”.

Otvorenje je upriličeno u Maloj galeriji Cankarjevog doma u 20h, uz prisustvo mnogobrojnih ljubitelja umjetnosti i slovenačkih medija. Zrno se predstavio sa 32 rada na temu akta, sastavljenih od četiri ciklusa: Power of Body, Metamorphosis, Behind the Cover i Body Sculpture.

Izložbu su svečano otvorili Nina Pirnat, kuratorica izložbe, i Miha Colner, projekt menadžer Photon centra za savremenu fotografiju iz Ljubljane. Posjetiocima je predstavljen kratak isječak iz uvodnog teksta o izložbi, autora prof. dr. Besima Spahića:

Tematski okvir izložbe fotografija kojom nam se sarajevski umjetnik Almin Zrno predstavlja u Cankarjevom domu, jeste najomiljenija tema i izazov mnogih likovnih umjetnika i fotografa, a to je zagonetka sklada i ljepote ljudskoga tijela. I to tijela kao demistificiranog i detabuiziranog bogolikog obličja u svojoj punoj snazi i ekpresivnosti, u njegovoj mimetičkoj i mimikrijskoj tajnovitosti, božanskosti; kako u mirujućem stanju potencijalne, tako i u pokretu, plesu, ili sportu kao kinetičke energije. Autor uvijek iznova pokušava i uspijeva da nam predoči neki novi detalj, pokret, vidljivu i nevidljivu muskulaturnu i skeletnu strukturu muškog i ženskog tijela, uglavnom u žaru sopstvenog ushićenja i nadahnuća, koje nam nudi u bipolarnom uzdušju erosa anatomije života, kao antitezi razorne moći thanatosa-smrti… Ovu izložbu s pravom možemo nasloviti i kao Anatomija proporcije, kao Corpus mimezis, Eros anatomije,Tijelo u snazi,Snaga u tijelu, Snaga duha u tijelu.”

Unutar izložbe, predstavljena je i Zrnina monografija “Vijećnica”, a posjetitelji su u multimedijalnoj sali Cankarjevog doma imali priliku i vidjeti projekciju kratkog filma o monografiji koji je premijerno prikazan na sarajevskoj promociji knjige.

Almin Zrno je zadovoljan organizacijom izložbe i odzivom slovenačke publike, kao i njihovom reakcijom na viđene radove. U narednom periodu ga očekuju mnogobrojne aktivnosti koje su rezultat kontakata koje je ostvario u Ljubljani.

Izložba će biti otvorena do 27. juna 2016. godine.

Tagovi:
tačno.net
Autor 30.5.2016. u 09:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija