Fra Ma Fu festival seli u Fažanu da tu i ostane

Fra Ma Fu festival
Autor 24.8.2018. u 18:44

Fra Ma Fu festival seli u Fažanu da tu i ostane

“Općina Fažana sa zadovoljstvom će biti domaćin i suorganizator 4. Fra Ma Fu festivala. S obzirom na to kako teku pripreme siguran sam da će ovogodišnji festival biti vrlo uspješan, a sa ekipom festivala dogovorili smo da Fra Ma Fu festival ostane trajno u Fažani.”, u izjavi za medije naglasio je Radomir Korać, načelnik Općine Fažana kamo, nakon tri početne godine u Virovitici, seli novinarski festival nazvan po legendarnom hrvatskom reporteru Franji Martinu Fuisu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.). 

Fuis je bio jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara tridesetih godina 20. stoljeća, začetnik hrvatske turističke reportaže i jedan od najistaknutijih reportera svih vremena. Pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke veslajući s ribarima. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao.

Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, začetnik je moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže. Pisao je pustolovne romane, pjesme, songove za kabaretske predstave, novele i scenarije za izvanredno popularne stripove koje je crtao velikan strip umjetnosti Andrija Maurović, a okušao se i kao scenarista za dokumentarne filmove i kazališne predstave. Upravljao je zrakoplovom, obožavao biciklizam i volio duge šetnje prirodom.

Sve to daje izvrsnu podlogu za festival koji je započeo kao festival reportaže i reportera, a pretvara se u multimedijski festival koji baštini Fuisovo ime i djelo te potiče novinare, pisce, pjesnike crtače stripova i ostale umjetnike na stvaralaštvo te afirmiranje turističke reportaže i putopisa kao novinarske forme, kojma se obogaćuje i oplemenjuje ukupna vriejdnost turističke ponude, a time i bolje razumijevanje među državama i narodima.

“Uz redovne programe koje organiziramo u turističkoj sezoni želimo gostima Fažane i njenim stanovnicima dati i dodatnu vrijednost u vidu Fra Ma Fu festivala u drugoj polovici rujna kada u Fažani i okolnim mjestima još uvijek ima nekoliko tisuća turista. Vrijednost festivala vidimo i u činjenici da će na njemu sudjelovati stotinjak novinara iz desetak zemalja što je nemjerljiva korist za promociju Fažane kao turiističke destinacije, uključujući našu jedinstvenu gastronomsku ponudu.” –  kaže načelnik Općine Fažana Radomir Korać.

Ovogodišnji Fra Ma Fu festival u Multimedijalni centar u Fažani i na fažanske trgove te na Brijune donosi atraktivne programe, izložbe, promocije, projekcije filmova recentnih hrvatskih i inozemnih autora. Uz to bit će održane radionice u kojima će gostima festivala, stanovnicima Fažane i okolnih mjesta svih uzrasta te turistima biti otkrivene male tajne crtanja stripa, animacije i fotografije. Za mlade još neafirmirane novinare i studente bit će organizirana novinarska radionica uz mentorstvo vrsnih predavača, a bit će održan i okrugli stol o novinarskoj (ne)solidarnosti.

Fra Ma Fu festival
Autor 24.8.2018. u 18:44