Frljić: ‘Za registar izdajnika – spremni!’

tačno.net
Autor/ica 22.1.2016. u 11:50

Izdvajamo

  • ‘S ovakvim ministrom se može očekivati jedan retrogradni model kulturne politike, u kojem će ključne kulturne institucije poslužiti za reprodukciju ideološkog okvira koji je Hasanbegovića i doveo na mjesto ministra. Ako je točna izjava kojom dotični tvrdi da je Domovinski rat jedini rat ‘iz kojeg su Hrvati izašli kao istinski pobjednici’, ne bi me iznenadilo da kulturna politika ovog ministra nastavi u pravcu relativiziranja antifašističke borbe u Hrvatskoj. Ministar bi se mogao zapitati i o njegovim sunarodnjacima koji su ubijani i mučeni u logorima u zapadnoj Hercegovini, što je također jedna epizoda rata o kojem on govori. Ili ubijanjima nakon Oluje hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Podsjetio bih ga i na pokolj u Ahmićima, gdje je ubijena beba koja je imala svega tri mjeseca. Ali novi ministar je savršeno komplementaran s novim ministrom branitelja koji je najavio objavljivanje registra izdajnika Hrvatske.

Povezani članci

Frljić:  ‘Za registar izdajnika – spremni!’

Zlatko Hasanbegović bit će ministar kulture u vladi Tihomira Oreškovića, a njegov je izbor iznenadio mnoge s kulturne scene prvo zato što ga vrlo rijetki poznaju, a kad su se naknadno i preko noći upoznali s njegovom biografijom, kontroverzan je pridjev kojim se može opisati njegovo političko djelovanje u HČSP-u, na Bleiburgu, a potom i uz Željku Markić te inicijativu vezanu uz referendum za unošenje definicije braka u Ustav

Povjesničar i zaposlenik instituta Ivo Pilar Zlatko Hasanbegović u zadnji se čas pojavio kao mogući kandidat za ministra kulture, a doslovno preko noći i ušao u vladu Tihomira Oreškovića. Hasanbegović je kulturnoj javnosti prilično nepoznat, o čemu su posvjedočili i naši sugovornici. Referirali su se većinom na objavljene podatke iz njegove biografije – od toga da je član Počasnog bleiburškog voda, a na Bleiburgu je održao govor 2012. u kojem je uglavnom kritizirao Sabor RH jer je odbio pokroviteljstvo nad okupljanjem u Bleiburgu. Hasanbegović je ranije bio predsjednik Mladeži Hrvatske čiste stranke prava koja na svojim stranicama ističe da je Mladež tek njegovim dolaskom ojačala i dobila na značaju, a u novije doba politički se isticao uz Željku Markić i građansku inicijativu U ime obitelji. Gostujući u emisiji Otvoreno u svibnju 2015., negirao je antifašizam, a zanimljivo je da je brzo nakon toga postao član HDZ-a, krajem lipnja 2015. godine.

Dizajner Boris Ljubičić kazao je za tportal da ne poznaje Hasanbegovića. ‘Čudi me da se nije našlo ime koje je poznato nama kulturnjacima. To je pogrešan profil za resor kulture. Čovjek bi morao biti kulturtreger i da ima kontakte te da je u stanju to obavljati ministarsku funkciju. Mora imati dušu za kulturu, razumjeti da nema novca, ali mora znati kako i tim unaprijediti naše društvo. Možda su preko njega htjeli riješiti pitanje oko Bleiburga, no to nije pitanje kulture’, kazao nam je Ljubičić.

 Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Pisac i urednik u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža Velimir Visković proglašenjem Zlatka Hasanbegovića kandidatom za ministra prvi je put za njega čuo.

‘Mislim da bi bilo pametnije i bolje da je izabrana kombinacija Anja Šovagović za ministricu i Jasen Mesić za njenog zamjenika. Bio je solidan ministar u mandatu Jadranke Kosor i mogao bi kompenzirati nedostatak menadžerskog znanja kod nje’, rekao je Visković u telefonskom razgovoru.

Na pitanje kako komentira da je Hasanbegović držao govor na Bleiburgu i bio u mladeži HČSP-a, kaže da je od čovjeka s takvom osobnom poviješću i ekstremnim stavovima teško očekivati da neće ulaziti u konflikte. ‘Sukobit će se s većinom djelatnika u kulturi, on je vrlo loš izbor’, rekao je dodavši kako očekuje da će njegov mandat od početka biti praćen konfliktima, zaključio je.

Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Glumac i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Joško Ševo poznaje budućeg ministra kulture privatno i poštuje njegov rad. ‘Izvrstan je povjesničar, meni je draga njegova knjiga o muslimanima u Zagrebu, a drago mi je i da ministar dolazi iz akademske zajednice kojoj i ja pripadam. Mislim da će imati viziju i da će napraviti dobar tim jer je to jako važno u ovom trenutku’, kazao je Joško Ševo za tportal. ‘Prije svega volio bih da upotrijebi sve svoje snage da se proračun za kulturu odmah podigne ako je to ikako moguće. Svi zajedno trebamo skupiti glave i ići naprijed u smislu hrvatske i europske kulture’, kazao nam je Ševo u telefonskom razgovoru. Na pitanje računa li na poziv i angažman u Ministarstvu kulture, Ševo je kazao da na nijedan način nije zainteresiran za sudjelovanje u radu Ministarstva no kazao je da je Hasanbegoviću na dispoziciji. Upitan žali li što ministrica neće postati njegova kolegica i bliska suradnica Anja Šovagović Despot, Ševo je rekao da je procjena mandatara i dvojice čelnika Karamarka i Petrova takva i sada svi trebaju zajednički djelovati.

 Photo: Robert Anic/PIXSELL

Profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Snježana Banović za novog ministra kulture nikad nije čula u kulturnim krugovima, no dok se bavila proučavanjem NDH u svom znanstvenom radu, dotakla se njegove knjige o muslimanima u Zagrebu. ‘On nema nikakve veze s resorom osim što mu je iz tog resora sufinancirana knjiga’, kazala je.

Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

‘Trideset godina radim u hrvatskoj kulturi i to da se za njega ne zna je velik poraz i šok za kulturnjake. Morat će doći do određenog djelovanja u tom pravcu kroz udruge i civilno društvo jer moraju reagirati na ovaj slučaj bez presedana. Očito je da se kultura želi pripojiti nekom drugom resoru i voditi prema novoj kulturnoj obnovi koja će uslijediti. Njegova ideološka pozadina jasno ide u pravcu sveobuhvatne duhovne obnove koja proizlazi iz načela za koja smo mislila da nemaju veza s Ustavom i kulturnim naslijeđem ove zemlje’, kazala nam je Banović dodavši da joj je prepoznata retorika tih vremena (NDH, op. a.). ‘Jako se bojim njegovih nastupa kao ministra i bojim se da neće otići dalje od onog što smo vidjeli 2012. na Bleiburgu, a to je smjer nove propagande, nove prosvjete i novog morala’, zaključila je dodavši da čeka njegov prvi nastup za konkretniju reakciju.

Glumac Goran Grgić također ne poznaje budućeg ministra kulture i ne poznaje njegov rad, no apelira da mu se da neko vrijeme da se dokaže. ‘Nadam se da će ispuniti predizborno obećanje da će izdvajanja za kulturu podići na jedan posto te da će novi ministar postići da kultura više ne bude nešto sekundarno u našem društvu’, bio je kratak Grgić.

 Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Intendant riječkog HNK-a redatelj Oliver Frljić kaže da ne zna niti je ikad čuo za Hasanbegovića; nakon što je iščitao njegovu biografiju, jasnim smatra da nas u narednom periodu očekuje ‘institucionalizacija tekovina desne revolucije koju je u proteklom vremenu provodio HDZ i njegovi sateliti’.

Goran Kovacic/PIXSELL

‘S ovakvim ministrom se može očekivati jedan retrogradni model kulturne politike, u kojem će ključne kulturne institucije poslužiti za reprodukciju ideološkog okvira koji je Hasanbegovića i doveo na mjesto ministra. Ako je točna izjava kojom dotični tvrdi da je Domovinski rat jedini rat ‘iz kojeg su Hrvati izašli kao istinski pobjednici’, ne bi me iznenadilo da kulturna politika ovog ministra nastavi u pravcu relativiziranja antifašističke borbe u Hrvatskoj. Ministar bi se mogao zapitati i o njegovim sunarodnjacima koji su ubijani i mučeni u logorima u zapadnoj Hercegovini, što je također jedna epizoda rata o kojem on govori. Ili ubijanjima nakon Oluje hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Podsjetio bih ga i na pokolj u Ahmićima, gdje je ubijena beba koja je imala svega tri mjeseca. Ali novi ministar je savršeno komplementaran s novim ministrom branitelja koji je najavio objavljivanje registra izdajnika Hrvatske. Da parafraziram jedan pozdrav u ovom kontekstu, koji ministru Hasanbegoviću kao predsjedniku Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda sigurno nije stran: ‘Za registar izdajnika – spremni!’ zaključio je Frljić.

Tportal.hr

tačno.net
Autor/ica 22.1.2016. u 11:50