Genijalni Frljić: Htjeli ironično skrenuti pažnju na Šustarove izjave

tačno.net
Autor/ica 17.2.2016. u 14:44

Genijalni  Frljić: Htjeli ironično skrenuti pažnju na Šustarove izjave

Mi smo se htjeli tim postom ironično referirati na izjavu Predraga Šustara kojom on zapravo negira temelje sekularnog društva i nama se činilo da je takav čovjek na mjestu ministra znanosti neprihvatljiva opcija, kaže Frljić

RIJEKA – Nije vijest kad se novinari ne pojave na događaju, nego kad se novinari pojave, a događaja nema. Tako bi se moglo sažeti nasjedanje riječkih novinara na javnu objavu Uprave HNK-a Ivana pl. Zajca da će u povodu nedavnih izjava ministra znanosti Predraga Šustara u podne spaljivati knjige ispred Kazališta. Kako je napisano u priopćenju Uprave objavljenom na facebook stranici Kazališta, spaljivanje je trebalo započeti Charlesom Darwinom, a dalje se trebalo nastaviti prema Indexu Librorum Prohibitorum, odnosno nekadašnjem popisu zabranjenih knjiga Katoličke crkve.

Upravu je posebno zasmetala Šustarova izjava: »Ukoliko evolucija ne može objasniti cjelokupnu stvarnost, a čini se da ne može, ostaje nam prostor za Boga.«

Ispred Kazališta pojavili su se predstavnici gotovo svih riječkih medijskih kuća, uzaludno čekajući novu provokaciju Uprave Kazališta. Nakon 15-ak minuta čekanja neslužbeno se obratila djelatnica Kazališta, rekavši tek da je tajnica Opere, te instriuirala novinare da je dopis na facebooku bio ironičan i da nikakvog spaljivanja knjiga neće biti.

Nazvali smo stoga intendanta riječkog kazališta Olivera Frljića, koji je potvrdio ironijsku nakanu objave na facebooku.

– Mi smo se htjeli tim postom ironično referirati na izjavu Predraga Šustara kojom on zapravo negira temelje sekularnog društva i nama se činilo da je takav čovjek na mjestu ministra znanosti neprihvatljiva opcija. Stoga smo napisali da ćemo početi s paljenjem »Porijekla vrsta« Charlesa Darwina, jer čini se da zajedno s Hasanbegovićevim filoustaštvom konstantno ispadaju neki kosturi iz ormara te da je ovo doista Vlada opasnih namjera.

Malo nas koji su ostali promišljaju i kontekst hajke kojoj se nedavno pridružila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je zapravo jasno označila pojedince koji smetaju HDZ-u i Domovinskoj koaliciji te zapravo pozvala ulicu da se organizira – kaže Frljić.

Objavu pod nazivom “Za kreacionizam – spremni”, kojom je najavljen neodržani performans, objavljujemo u cijelosti.

ZA KREACIONIZAM – SPREMNI!

Povodom izjave ministra bogoštovlja Predraga Šustara: “Ukoliko evolucija ne može objasniti cjelokupnu stvarnost, a čini se da ne može, ostaje nam prostor za Boga”, odlučili smo, kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske, danas u podne spaljivati knjige ispred našeg kazališta.

Započet ćemo s Charlesom Darwinom, a onda se u izboru daljnjih naslova poslužiti Index Librorum Prohibitorum-om. U ovo hladno i tmurno vrijeme, pozivamo vas da se zgrijete nad plamenom nepoćudnih knjiga i zapečete naše nacionalno jedinstvo.

Uprava Zajca ovim putem svečano obećaje da će u nastavku svog mandata raditi samo predstave koje podržavaju kreacionizam kao znanstvenu teoriju, bez obzira što je Vijeće Europe u svojoj rezoluciji “Opasnosti kreacionizma u obrazovanju” navelo i sljedeće: “Cilj ove rezolucije nije dovoditi u pitanje ili suzbijati vjeru – pravo na slobodu vjere to ne dopušta. Cilj je upozoriti na određena nastojanja da se vjera shvati kao znanost. Neophodno je razdvojiti vjeru od znanosti. To nije pitanje antagonizma. Znanost i vjera moraju biti sposobne postojati usporedno. To nije stvar suprotstavljanja vjere i znanosti, nego nužnost sprječavanja vjere da se suprotstavlja znanosti.”

Davor Mandić , Portal Novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 17.2.2016. u 14:44