GODINA DO STOLJETNICE

Gradimir Gojer
Autor/ica 10.1.2020. u 12:55

GODINA DO STOLJETNICE

Foto: Veselin Slavuljica

Iduće kalendarske i umjetničke godine trebalo bi sve u sarajevskoj i bh. kulturi biti u znaku stotinu godina postojanja i kazališnog, glazbenog i opće kulturnog djelovanja Narodnog pozorišta Sarajevo.

Popularna Kuća na Obali za tih stotinu ljeta doprinijela je da Sarajevo i Bosna i Hercegovina dosegnu u oblastima drame, opere, baleta i glazbenih disciplina onu razinu europskog kulturnog obrasca koji garantira da je država Bosna i Hercegovina dijelom civiliziranoga svijeta, da pripada onom dijelu planete koji diktira progres u mnogim oblastima života. Zato je obilježavanje stoljetnice sarajevskog kazališta prevažno za određenja u budućem kulturnom i umjetničkom hodu grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Ogroman kontingent klasičnog i suvremenog repertoara izvedenog na pozornici Narodnog pozorišta Sarajevo, potom uticaj na rađanje novih oblika teatrovanja i njegove realizacije (festivali, Akademija scenskih umjetnosti, kamerne scene…) sve je to dio bogatih tekovina koje je rad Kuće na Obali ugradio u temelje monumenta bh. kulture i umjetnosti.

Zato, po prirodi stvari, na početku ove godine, koja mora proteći u pripremama za dolično obilježavanje stoljetnice stožerne kuće kulture u BiH, očekuje se uključivanje šire društvene zajednice u pripreme i realizaciju obilježavanja ovoga jubilejskoga pira.

Ono što zasigurno treba ponajprije očekivati je kvalitetna ponuda Opere, Drame i Baleta u jubilejskoj sezoni ali i dignitetno podsjećanje, na najvišoj mogućoj razini, na generacije umjetnika koji su stvorili ogroman ugled što ga Kuća na Obali uživa u regionu, ali i u Europi i svijetu!

Godina do stoljetnice mora biti godina iznimne ozbiljnosti u pozicioniranju repertoara svih segmenata teatra ali i svega drugog što podrazumjevaju ovakve obljetnice!

Gradimir Gojer
Autor/ica 10.1.2020. u 12:55