Godišnja nagrada za mlade likovne umjetnike u BiH

tačno.net
Autor/ica 23.6.2014. u 14:24

Godišnja nagrada za mlade likovne umjetnike u BiH

Žiri u sastavu Lala Raščić (umjetnica i predsjednica žirija, Sarajevo/Zagreb), Mladen Miljanović (umjetnik, Banja Luka), Gordana Anđelić-Galić (umjetnica, Sarajevo), Omar Lopez-Chahoud (nezavisni kustos, New York) i Sandra Dukić (umjetnica, Banja Luka) jednoglasno je odabrao četvoro finalista za nagradu Godišnju nagradu za mlade likovne umjetnike u BIH za 2014. godinu. Na konkurs je stiglo 45 prijava, sa ukupno 70 predloženih radova realizovanih u širokom rasponu umjetničkih tehnika, od tradiconalne grafike i kiparstva, preko videa i instalacija, do urbanih i medijskih intervencija. Jednu od bitnih odlika ovogodišnjeg konkursa predstavlja visok nivo umjetničke kvalitete većeg broja pristiglih radova. U tematskom i koncepcijskom smislu mogu se prepoznati dvije osnovne grupe radova: s jedne stane to su autorefleksivni radovi koji problematiziraju lične identitete (od rodnog do etničkog, manjinskog, identiteta), a s druge – oni koji kritički dekonstruišu i propituju društvenu
realnost.

Finalisti su izabrani po kriteriju izvrsnosti koncepta i kvalitete izvedbe pojedinih prijavljenih radova, kvalitete prijave i priložene dokumentacije, kao i prema njhovom općem umjetničkom dojmu.

Finalisti za nagradu ZVONO 2014 su:
1. Mila Panić (prijavljeni rad: We have a wonderful life),
2. Bojan Stojčić (prijavljeni rad: Pismene vježbe, različiti zapisi u prostoru,
različite lokacije 2013-2014.),
3. Irma Markulin (prijavljeni rad: Tragovi iz domovine),
4. Selma Selman (prijavljeni rad: 16000 djelova).

Mila Panić ispituje odnos migracije, nostalgije i kulturne izmještenosti kroz
apropriaciju porodičnih video snimaka, foto albuma i objekata. Korišteni materijali za Milu su samo baza za postprodukciju rada u formi instalacije i kreiranja analitičkog prostora mišljenja o kulturnoj tranziciji onih koji dolaze ili odlaze sa ovih prostora.

Bojan Stojčić kreira seriju privremenih intervencija u urbanim prostorima. “In situ” radovi su kritički komentari društvenih procesa, koji se istovremeno referiraju na jezik lingvističkog konceptualizma. Bojan u svojim radovima integriše i auru lokacije. Činom dokumentacije svojih tekstualnih intervencija, on akcentuje suštinu djelovanja, a problematizuje njegovu formu.

Irma Markulin je umjetnica koja analizira i sublimira odrastanje, emocije i
memoriju iz djetinstva kroz i pomoću medijski čisto i dosljedno produciranih fotografija, slika, instalacija i objekata. Formalnu dosljednost radova oblikuje dio Irminog trenutnog života u Berlinu, dok njihov sadržaj upućuje na njene korijene i ono što umjetnica retroaktivno analizira.

Kroz video radove i performanse Selme Selman jasno je vidljiva pozicija umjetnice koja problematizuje marginalnu poziciju sebe kao subjekta i etničke grupe kojoj pripada. Selma posmatrača suočava sa svim stereotipima ali i neugodnim realnostima svog života i identiteta. Njeni radovi sondiraju ne samo njen identitet nego i odnos čitavog društva prema samom sebi. Za Selmu je umjetnost jezik suočavanja ali i
prevazilaženja stvarnosti u kojoj se nalazi.

Za dobitnicu nagrade ZVONO 2014 odabrana je Selma Selman.

tačno.net
Autor/ica 23.6.2014. u 14:24