GOSTI

Gradimir Gojer
Autor/ica 4.8.2018. u 09:25

GOSTI

Foto: Promo

Ronald Harvud„Gosti“, monodrama, produkcija Dorćolsko Narodno pozorište, 2018.

 

U dvorištu pred scenom Kosmodroma je neprestano prisutna živost tipična osobito za gerilu i svakovrsnu alternativnu teatarsku akciju. Tako je bilo i ove prijatne srpanjske noći, u kojoj posjetitelji ne gledaju suviše na svoje satove, ali vrlo pomno biraju mjesto u nevelikom teatarskom gnijezdu iz kojeg polijeću Gajićevi tići…

Tako je bilo i sa monodramom koju je tumačila Ivona Momirović. Gusto ispisanu storiju o propadanju mladih i starijih u doba kapitalističkih tranzicionih procesa, kroz impresivnu i potresnu ulogu oboljele od paranoidne shizofrenije, mlada je Momirovićeva odlučno, sa prilično sigurnosti donijela pred zahtjevno dorćolsko gledalište. Sa svim svojim imaginarnim gostima vodila je verbalne duele, ponekad na rubu i fizičkog sukoba, uz jasno iskazivanje tipičnih simptoma totalno podijeljene osobe.

Sama na sceni pokazivala je uzoran scenski pokret, glasovne modulacije, najčešće gornjih laga, kojim je ostvarila veći dio uloge, što opet pripada dobro proučenoj simptomatologiji bolesti.

Ritamski je predstavu vodila besprijekorno sve do kraja. Precizno podijelivši svoj monodramski spič na više dijelova, Momirovićeva je izvojevala kreativnu pobjedu. Ta kreativna pobjeda mlade glumice došla je nakon napornog studija uloge, a potom potpunog zaranjanja u stanja paralelnih svjetova, gdje je onaj bolesni potenciran muzičkim brojevima efektnog odbira.

Monodrama koja plijeni dramatikom, a u kojoj nema vještačkih rješenja.

Još jedna pobjeda teatarskog Ben Hura Filipa Gajića!!! Sa teatarskom mladošću – kako i treba!

To je pobjeda koja u budućnosti donosi i kamate!

Gradimir Gojer
Autor/ica 4.8.2018. u 09:25