Gradimir Gojer: ANTIKULTURNA POLITIKA SVIH STRANAKA

Gradimir Gojer
Autor/ica 4.11.2019. u 16:33

Izdvajamo

  • Očito je da nas sadašnje političke vodeće stranke bez i trunke stida vraćaju u barbarstvo, da je zapravo antiintelektualna i antikulturna politika planirana djelatnost stranaka na vlasti kako bi nekulturan i neprosvjećen narod dalje, sve dalje i sve snažnije pljačkali!

Povezani članci

Gradimir Gojer: ANTIKULTURNA POLITIKA SVIH STRANAKA

Na svim razinama vlasti vodi se antikulturna i antiintelektualna politika. Nitko se ne pita vodi li smanjivanje proračuna za kulturu u njeno tiho gašenje.

Već duže vremena nedoumijevam da li uopće treba pisati o temi da li kultura zanima ikoga u bh. političkim strankama. Naime, bez posebnog učitavanja u ono što se zovu politički programi bh. stranaka zna se da kulturi, obično priljepljenoj uz obrazovanje ili možda znanost pripada nedostojno mjesto. Mjesto koje, naravno, najviše govori o piscima, odnosno tvorcima takvih političkih programa, ali neminovno i o članstvu koje usvaja kao kongresne i druge dokumente takve programske materijale.

Zato se ne treba čuditi stanju u kojem se nalazi bh. kultura, poglavito njene temeljne institucije.

Ne pamtim kada su glavni odbori, o kongresnim zasjedanjima da i ne govorim, vodećih bh. političkih stranaka raspravljali o izdavaštvu ili kazalištu, filmu, operi, baletu ili likovnoj umjetnosti, kada je netko od vrhunskih autoriteta u ovim oblastima bio pozvan i konzultiran po pitanjima razvojnica u tim sferama.

Na svim razinama vlasti vodi se antikulturna i antiintelektualna politika. Nitko se ne pita vodi li smanjivanje proračuna za kulturu u njeno tiho gašenje.

Očito je da nas sadašnje političke vodeće stranke bez i trunke stida vraćaju u barbarstvo, da je zapravo antiintelektualna i antikulturna politika planirana djelatnost stranaka na vlasti kako bi nekulturan i neprosvjećen narod dalje, sve dalje i sve snažnije pljačkali!

No, ne ulazeći u strategiju gospodara političke i financijske moći u Bosni i Hercegovini valja promisliti, bez ikakvih nostalgičnih socijalističkih sjećanja na neka sretnija vremena (a ona su za kulturu bila daleko sretnija!!!), na novo okupljanje kulturnih djelatnika i umjetnika na kojem bi se zajedničkom akcijom ukazalo vlasnicima naših sudbi koliko je u kulturno-civilizacijskom smislu Bosna i Hercegovina udaljena od ukupnog civiliziranog svijeta. Nazovite kako hoćete, ne morate Saborom kulture, ali takav skup bi pokazao dubinu dilema, strahova i evidentne nemoći sadašnje naše kulturne, nimalo obećavajuće sadašnjice i nikakvih relevantnih planova kada je sutrašnjica u pitanju.

Bilo kako bilo politika koja se vodi u Bosni i Hercegovini je antiintelektualna i antikulturna.

Valja je mijenjati.

Pod hitno, inače prijeti nam barbarstvo u dvadeset prvom stoljeću.

Gradimir Gojer
Autor/ica 4.11.2019. u 16:33