Gradska muzika Kotor – 169. rođendan

Autor/ica 21.5.2011. u 12:18

Gradska muzika Kotor – 169. rođendan

Na današnji dan 1842.godine osnovana je Gradska muzika Kotor.
Prema arhivskim podacima prvi potpis za stvaranje duvačkog orkestra potpisala je grupa uglednih građana Kotora 20.maja daleke 1842.godine, kada su Opština i njen predsjednik M.Paskvali primili od njih pismeni predlog za osnivanje orkestra i nacrt pravila za osnivanje Gradske muzike Kotor. Od tada Orkestar radi bez prestanka.

Radio je sa I.Jedlickom Mlađim, A.Petrarkom, I.Buratijem, L.Jedlickom Starijim, De Sarnom, kada su koncerti održavani skoro svake nedjelje u čuvenoj bašti gradske kafane „Dojmi“. Muzika je svirala i na vjenčanju Franca Ferfinanda u Beču, kao jedan od tri orkestra iz monarhije. Do osnivanja Vojne muzike na Cetinju, kotorska Gradske muzike je bila orkestar na prinčevom dvoru, a kasnije na dvoru kralja Nikole I Petrovića. U dugoj istoriji svirala je princu Edvardu i aktivno učestvovala u bogatom kulturnom životu Kotora.

U 20. vijeku orkestar su vodili braća Bagatela, Tripo Tomas, Antun Homen, Tripo Đurašević, Nikola Čučić, Nikola Gregović, a od 1994.godine Vladimir Begović.

Orkestar je za svoj rad dobio brojne nagrade i priznanja među kojima su najvažniji: Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima i Novembarska nagrada grada Kotora iz 1977.godine.

Danas Gradska muzika broji više od 40 članova, pretežno mladih, najviše zahvaljujući ponovnom otvaranju kotorske Srednje muzičke škole i jačanju duvačke sekcije koja je obezbijedila nove članove. Pored tradicionalnih, na repertoaru su i novi aranžmani popularnih kompozicija u izvedbi sa solistima.

Orkestar tradicionalno održava dva godišnja koncerta, novogodišnji i ljetnji, a tokom godine ima oko 50-tak različitih nastupa. Repertoar i kvalitetno sviranje privlače nove članove i publiku, što je uslov za opstanak ove posebne kulturne institucije Kotora, koja danas slavi 169. rodjendan.

DAN NEZAVISNOSTI CRNE GORE

Crna Gora danas obilježava 21.maj – Dan nezavisnosti u sjećanje na dan kada je na referendumu 2006.godine obnovila svoju državnost.Povodom Dana nezavisnosti neradni dani u Crnoj Gori su 21, 22. i 23. maj. Kolektiv lokalnog javnog servisa Radio Kotor svim građanima čestita praznik.

Autor Radio Kotor

Tagovi:
Autor/ica 21.5.2011. u 12:18