Grand Prix 2016 / Nagrada radnicima Zemaljskog muzeja BiH: Oni su anđeli čuvari kulture

tačno.net
Autor/ica 21.10.2016. u 14:44

Grand Prix 2016 / Nagrada radnicima Zemaljskog muzeja BiH: Oni su anđeli čuvari kulture

Lokalna proslava nagrade za zaposlenike i aktiviste Zemaljskog muzeja BiH dobitnike prestižnog Grand Prix 2016 za kulturno naslijeđe koji zajednički dodjeljuju Evropska komisija i Europa Nostra održana je danas u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Zemaljski muzej BiH nagrađen je u kategoriji Predanost radu, a nagrada je značajna i u pogledu toga da su nagrađeni dobili 10.000 eura.

Evropska komisija i Europa Nostra su početkom aprila ove godine objavili dobitnike ovogodišnje EU nagrade za kulturno naslijeđe – nagrade Europa Nostra, najveće evropske nagrade u oblasti naslijeđa.

Aida Kalender, programska direktorica Udruženja građana “Akcija” istaknula je da su presretni da je Europa Nostra odlučila da upravo u Sarajevu proslavi jednu od nagrada “Europa Nostra za 2016” koju su zajednički dobili zaposlenici Zemaljskog muzeja u BiH i aktivisti Udruženja građana “Akcija”.

IMG_9387

Prošle godine u Zemaljskom muzeju pokrenuta je velika akcija “Ja sam muzej”. Tokom 45 dana kroz Muzej je prošlo oko 5.000 građana iz cijele BiH, ali i regiona.

Generalni sekretar Europa Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović poručila je da je ovo jedna najznačajnija evropska nagrada u oblasti kulturne baštine i žiri Europa Nostre je bio impresioniran entuzijazmom i požrtvovanjem zaposlenika Zemaljskog muzeja u Sarajevu koji u veoma teškim okolnostima nisu digli ruke već se pretvorili “u anđele čuvare ovog muzeja”.

Danju i noću su dolazili ovdje, čuvali muzej, kolekciju ovog muzeja i svojim znanjem i požrtvovanjem doprinijeli da se ovaj muzej ponovo otvori. Žiri je također bio impresioniran time što je Udruženje Akcija pokrenulo fantastičnu kampanju ‘Ja sam muzej’ i uspjelo da mobilizira toliki broj građana”, pojasnila je Mihailović.

Prema njenim riječima, kampanja je bila kreativna, pozitivna i to je ono što je veoma važno.

“I to je poruka Europa Nostre čitavoj Evropi kroz kulturu, zaštitu kulturne baštine možemo čitavoj Evropi dati pozitivnu poruku da je kulturna baština ono što nas povezuje, koja nam omogućuje da bolje poznajemo jedni druge, da poznajemo sami sebe i na taj način da budemo bolje spremni za evropsku budućnost ovog prostora i ostvarenje tog evropskog sna”, istaknula je Mihailović.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić kazao je da “su oni u fokusu posljednjih nekoliko godina”.

“To kao što znate nije promijenilo ništa što se tiče unutrašnjih odnosa u BiH, pravni status muzeja je neriješen, finansijski status je neriješen. To što mi radimo i što činimo velike napore da se situacija promijeni, ona se jeste promijenila”, istaknuo je Sijarić.

muzej

Podsjetio je da su nedavno imali rezultate i da oni pokazuju duplo više posjeta i duplo veću zaradu. Sijarić je mišljenja da zarađuju više novca nego sve ostale kulturne institucije u BiH zajedno.

“Ali radnici primaju plaću iz 2013. Znači, to nisu rješenja ali to nije izgovor da se ne radi”, naglasio je Sijarić.

Govoreći o deset hiljada eura koje je podrazumijevala ova nagrada Sijarić je kazao da je ovaj novac legao na račun Muzeja i utopio se u onu “masu kojom raspolažu na svakodnevnoj osnovi”.

Tih 10.000 eura, prema njegovim riječima, ima simboličnu vrijednost.

IMG_9372

U sklopu današnje proslave održan je i mini koncert Jordija Savallija.

radiosarajevo.ba

tačno.net
Autor/ica 21.10.2016. u 14:44