Grand prix 53. MESS-a za predstavu Galeb Tomija Janežiča

tačno.net
Autor/ica 8.10.2013. u 07:36

Grand prix 53. MESS-a za predstavu Galeb Tomija Janežiča

U ranim jutarnjim satima 8. oktobra 2013, žiri u sastavu predsjednica Maurizia Settembri, talijanska teatarska teoretičarka, Ronald Rand, američki glumac i reditelj i Safet Zec, bh. akademski slikar, objavio je laureate i laureatkinje 53. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Grand Prix – „Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini”

«Galeb», Srpsko narodno pozorište Novi Sad, režija Tomi Janežič

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu

Wim Vandekeybus za režiju predstave «Pljačka plijena»

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje

Gonzalo Callejas za ulogu Hamleta u predstavi «Hamlet, od Anda»

Ella Becerra, kolumbijska trilogija trupe La Maldita Vanidad

Jasna Đuričić, «Galeb»

Zlatni lovorov vijenac za najbolji dramski tekst u selekciji Balkan (Con)Text

Doruntina Basha za tekst «Prst»

Nagrada „Jurislav Korenić“ za najboljeg mladog/u reditelja/icu

Simone Derai, trupa Anagoor za režiju predstave «L.I. Lingua Imperii»

Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg/u mladog/u glumcu/glumici

Milica Janevski iz predstave «Galeb»

Daniel Diaź iz predstava «Materijalni autor» i «Kako želiš da te želim»

Specijalno priznanje žirija tehničkom direktoru predstave «Osvajanje sreće», Gianluca Tomasella i autorima dramatizacije predstave «Tajna džema od malina» – Adnanu Lugoniću, Bojani Vidosavljević i Dariju Bevandi, kao i Mirni Ler za scenografiju ove predstave.

Prvi put su o Zlatnom lovorovom vijencu za najbolju predstavu Children MESS-a odlučila djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava «Jedno jutro sam otišla» čileanskog Teatra de Ocasíon. Ovogodišnji Zlatni lovorov vijenac publike Festivala MESS dobila je predstava “Galeb”, u režiji Tomija Janežiča u produkciju Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

Žiri Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara/ki (IATC) u sastavu Matti Linnavuori, finski teatarski kritičar, urednik Performance Review sekcije u online IATC časopisu Critical Stages, makedonska teatarska kritičarka Liljana Mazova  i Zala Dobovšek, slovenačka teatarska kritičarka nagradio je predstavu «Galeb», Tomija Janežič.

Osim nagrada koje dodjeljuje žiri festivala MESS  na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS:

  • Oslobođenje – Zlatna maska – «Galeb»
  • Magazin “Dani” – “Hrabri Novi Svijet” – «Tajna džema od malina»
  • Radio Sarajevo – „Sound of MESS“ – «King size»

Podsjećamo da je direkcija festivala MESS ove godine svoju najznačajniju nagradu “Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra” dodijelila bh. kostimografkinji Vanji Popović. Nagradu “Marko Kovačević“ za teatarsku kritiku, i teatarsku publicistiku Direkcija Festivala dodijelila je ove godine Seadu Đuliću za knjigu «Dinamika statičnog tijela».

Od 28. septembra do 07. oktobra 2013. u Sarajevu, Mostaru, Goraždu i Visokom na 13 lokacija 25 predstava imale su više od 30 izvedbi u kojima je učestvovalo oko 300 gostiju iz 18 zemalja. Održani su i Balkan (Con)Text razgovori sa savremenim dramskim autorima i autoricama i MESS Forum o centralnoj festivalskoj temi korozija nade. U edukativnom segmentu održane su i tri radionice i jedan master-class. Festival je pratilo više od 100 akreditovanih novinara iz BiH i svijeta. I ove godine Festival je održan pod generalnim pokroviteljstvom kompanije Bosnalijek u partnerstvu sa kompanijom BH Telecom.

tačno.net
Autor/ica 8.10.2013. u 07:36