Grand prix “Zlatni svitac” osvojila predstava “Tihi dečak” iz Kragujevca

tačno.net
Autor/ica 1.10.2021. u 09:55

Grand prix “Zlatni svitac” osvojila predstava “Tihi dečak” iz Kragujevca

Jučer je, 30. septembra, dodjelom nagrada i svečanim koncertom završen “Prvi festival lutkarske umjetnosti Mostar – FLUM 2021, koji je u organizaciji Pozorišta lutaka u Mostaru u posljednjih nekoliko dana na scenama ovog grada okupio osam predstava iz Ljubljane, Rijeke, Novog Sada, Subotice Kragujevca, Zenice, Banja Luke i Sarajeva.

Uz bogat takmičarski program, u pratećem programu su održane promocije knjiga „Laboratorija lutkarstva“ Vahida Durakovića i „Bakina novogodišnja priča“ Vide Srete Žuljević, zatim izložba slika „Priče“ Alene Gojak i, za kraj, koncert za djecu „Latif i Mravko Travko“.

Pobjednik Festivala je predstava „Tihi dečak“ u režiji Tina Grabnara, koju su izveli lutkari Pozorišta za decu iz Kragujevca. Ova predstava, prema ocjenama Stručnog žirija, osvojila je Grand Prix Festivala „Zlatni svitac“, a uz to i nagrada za najbolju režiju, Tin Grabnar, i nagradu za glumačko ostvarenje, Milomir Rakić. Uz ovo pozorište nagrađeni su i Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke za najbolju scenografiju i lutke u predstavi „Sretna kućica“, koje je kreirala Luči Vidanović, banjalučko Dječije pozorište RS za najbolje glumačko ostvarenje Zorani Šuman i za najbolju scensku muziku Marko Lucijan Hrašćanec. Glumačku nagradu osvojio je i Jose, glumac i animator iz predstave „Palčić Mrkvica“, u režiji Roberta Waltla Mini teatra iz Ljubljane.

Ovaj Festival bio je pravi lutkarski praznik za svu djecu Mostara. Ulaz je bio slobodan, a predstave su igrane u prostorima Pozorišta lutaka, Hrvatskog doma „Herceg Stjepan Kosača“ i u Narodnom pozorištu.

FLUM je zatvorio prof. dr. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK uz obećanje da će “Zlatni svitac” sljedeće godine svijetliti još jače u mraku.

Festival će postati tradicionalan i svake godine iznova donositi radost djeci Mostara koja vole lutkarstvo.

tačno.net
Autor/ica 1.10.2021. u 09:55