HNK Mostar dio prestižnog Festivala “Miroslav Krleža” u Zagrebu

tačno.net
Autor/ica 3.7.2020. u 10:56

HNK Mostar dio prestižnog Festivala “Miroslav Krleža” u Zagrebu



Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru sudjeluje na ovogodišnjem 9. Festivalu Miroslav Krleža s predstavom „Kraljevo“, nastaloj po Krležinu tekstu, a u režiji Ivana Lea Leme. Izvedba predstave je online na YouTube kanalu HNK Mostar (https://youtu.be/we3BCcyD6pY), 4. srpnja 2020. godine, s početkom u 20 sati.

Festival je 2. srpnja otvorio Rade Šerbedžija, a ove godine održava se u prostorima Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, jer je Krležin Gvozd, književnikova rodna kuća, pretrpjela znatne štete u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka ove godine.

Ovogodišnje festivalsko izdanje održava se pod geslom „Ništa nas ne smije iznenaditi“, a ravnatelj Festivala Goran Matović istaknuo je kako se ovogodišnji festival održava u posebnim okolnostima, kako zbog šteta nastalih od potresa, tako i zbog koronavirusa.

Festival će ove godine obuhvatiti 12 različitih događanja. Osim izvedbe „Kraljeva“, na festivalskom programu su i monološka freska „Na rubu pameti“ u interpretaciji Dragana Despota, monodrama „Bobočka“ u izvedbi Ecije Ojdanić, HNK Varaždin sudjelovat će s dramom „Maskerata“ u režiji Ivana Planinića, a u završnom događanju održat će se izvedba „Djetinjstva u Agramu“ prema zamisli i režiji Senke Bulić i Ane Prolić.

U popratnom festivalskom programu bit će predstavljen reprint Krležine knjige „Tri kavalira gospođice Melanije: Staromodna pripovijest iz vremena kad je umirala hrvatska moderna“ iz 1920. godine. Također, bit će održan performans „Zagreb Kamila Emeričkog“ autorice Snješke Knežević, a Boris Svrtan će, uz podršku glumaca Gavelle, čitati fragmente iz Krležinih „Zastava“. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) bit će održana izložba Krležinih rukopisa „Dijalozi – Josip Vaništa/Miroslav Krleža“.

Festival traje do 7. srpnja kada će završiti tradicionalnim gastronomsko-nadrealističkim susretom „Doručak kod Krleže“ u Kavani „Kavkaz“ s počekom točno u sedam sati u vrijeme Krležina rođenja.

tačno.net
Autor/ica 3.7.2020. u 10:56