Hommage Neđi Kovačeviću: Bio je kozmopolita u muzici

 Alija Behram
Autor/ica 25.5.2018. u 11:02

Izdvajamo

  • Šta je Mostar sevdah reunion u kome je Neđo bio nezamjenjiva sastavnica, donio Mostaru i Bosni i Hercegovini? Poput svih kvalitetnih mostarskih umjetnika iz bilo koje oblasti i ovaj sastav je skrenuo pažnju svjetske muzičke javnosti na mali ali značajni Mostar. Oni su išli ispred vremena i prostorne veličine grada. Po svom sastavu upravo su potvrđivali multietničku struklturu grada, pečatili tu vrijednost i nosili je ne obazirući se na maćehinski odnos prema njima. MSR je gajio i donio gradu Mostaru nadu da se ne može odreći tog krucijalnog kvaliteta. I uspjeli su, a o tome svjedoče impresivni uspjesi na evropskim i svjetskim top listama World music

Povezani članci

Hommage Neđi Kovačeviću: Bio je kozmopolita u muzici

HOMMAGE NEĐI KOVAČEVIĆU, DOBROM ČOVJEKU I VELIKOM UMJETNIKU – MUZIČARU
                                  KOSMOPOLITA KOME JE SVIJET VELIKI DOM

U znak pijeteta i akcentiranog poštovanja prema ličnosti i djelu sugrađanina Neđe Kovačevića, mostarskog muzičara, čovjekoljupca i vokalnog soliste, člana kultne grupe Mostar sevdah reunion, novinar i publicista Zlatko Serdarević priredio je u hotelu Bristol hommage na kome su o liku i djelu ovog umjetnika govorili akademik Gradimir Gojer i organizator.

IMG-0ae9e6e427f542db9ebb8180395ca379-V

Gradimir Gojer, jedan od rijetkih koji se u medijima oglasio na vijest o smrti Neđe Kovačevića u svojo je kolumni napisao da je izgubio brata. Bio je sentimentalno vezan za kompozicije koje je Neđo na svojoj violini izvodio.

„Odlaskom Neđe Kovačevića sa ovog svijeta, nestala je jedna od zvijezda našeg estradnog života koja je nije bila padalica. Imamo puno zvijezda koje su padalice. Neđa Kovačević  je bio zvijezda koja nikad nije pala, i njegov trag u muzici nije ostao samo u onoj oblasti u kojoj je on djelovao kao Mostar sevdah reunion, on je ostao i u ozbiljnoj muzici jer je bio član Simfonijskog orkestra Mostar,  ostao je u klasičnoj narodnoj muzici, jer je bio član Narodnog orkestra RTV Sarajevo, a  nije bio običan član. Neđa je bio primaš odnosno prva violina”, rekao je Gojer, ustvrdivši da je ostao pamtljiv po svojoj ljudskoj i profesionalnoj širini.

“Zašto je Neđa Kovačević još bio značajan? On je imao nevjerojatnu širinu koju drugi muzičari nemaju. Imao sam puno iskustva sa muzičarima jer sam bio direktor najveće teatarske kuće – Narodnog pozorišta Sarajevo. Oni su obično koncentrirani isključivo na muziku. Neđa nije bio takav. On je bio kozmopolita u muzici, takve širine kome nikada ni u jednom trenutku niste mogli naći manu. Ono što je najznačajnije za Neđu Kovačevića jeste da je njegov opus bio toliko širok kad je u pitanju muzika, on jednostavno nije poznavao granice u muzici”, akcentirao je akademik Gojer apostofirajući njegovu najveću vrijednost koju drugi nisu uočili.

“Sjećam se doro naših nezaboravnih noći u hotel Mostaru. Tada je Neđa Kovačević na neki način diktirao ne samo  noći u tom hotelu, nego i okupljanje kulturne elite Mostara.

20180523_203944

Mi danas ni u Sarajevu a ni u Mostaru nemamo takvog čovjeka koji je u stanju svojim instrumentom da okupi ono što ne može kultura a ni politika”, zaključio je Gojer pohvalivši organizaciju ovog sadržaja primjerenog za ljude koji su ostavili dubok trag u muzičkom životu ne samo grada nego i cijelog regiona.

O liku i djelu Neđe Kovačevića govorio je i Zlatko Serdarević, organizator hommagea za koga je priredio i izložbu.

Serdarević je naglasio ljudske osobine koje su krasile ovu obljubljenu ličnost.

“Naš Neđa je za života bio ali i po zgasnuću ostao simbol vedre mostarske duše sa vječito prisutnim osmjehom na usnama, jednako na čelu i oku, sa dobrim nakanama u srcu i duši spreman da utješi, razgali i vrati čovjeku nadu i vjeru da nikad sve nije izgubljeno, da postoji zraka svjetlosti kao nada i otvoreni put. Gajio je viziju zajedničkog življenja začetu i brižno njegovanu u porodičnom krugu, gore u staroj školskoj zgradi pod košćelama koju je svojevremeno pohađao i Aleksa Šantić.”

Dodao je da je Neđa, kao i svi mostarski muzičari starijih generacija, svoje prvo muzičko obrazovanje stekao u RKUD Abrašević.

“Njegova profesionlana staza započeta u Abraševiću, išla je preko mostarskih kafana, ljetnih bašta kojih više nema, zatim restorana do hotela i festivalskih koncertnih dvorana da bi u trijumfalnom pohodu ka astralnim visinama, preko nastupa u Narodnom orkestru TV Sarajevo i mostarskom Simfonijskom orkestru, završila u kultnom sastavu Mostar sevdah reunion. Osnovu benda su u početku činili Sandi Duraković, Ilijaz Delić, Mišo Petrović, Kosta Latinović, Sead Avdić, Senad Trnovac i Neđo Kovačević”, kazao je Serdarević.

Neđo je zajedno sa članovima ove veličanstvene muzičke grupe obišao sve kontinente i najelitnije koncertne sale svijeta. Često je naglašavao da mu je bila velika čast nastupiti na poziv engleske kraljice u londonskom Queen Elizabeth Hall. 2002. godine. Ta grupa veoma nadarenih mostarskih virtuoza sa šarmantnim frotmenom Ilijazom Delićem, dospjela je na prvo mjesto svjetske liste etno muzike. Postali su svjestki poznat muzički brend koji je njegovao etno muziku u savremenoj obradi, po svemu podsjećajući na američki džez ili soul.

“Proslavili su Mostar na najljepši način i s pravom su ih nazvali ambasadori Mostara – onog pravog multietničkog Mostara i snažnog kulturnog centra kosmoplitske orjentacije. Naš Neđo je time postao ambasador u najljepšem smislu te riječi, onaj koji predastavlja ljude našeg Mostara: nadarene, sposobne, kultivisane, kvalitetne, naglašeno socijalizirane, inteligentne i okrenute čitavom svijetu sa željom da prihvaćaju vrijednosti drugih kultura i civilizacija”, akcentirao je Serdarević, podjećajući na niz referentnih uspjeha i nastupa na svjetskim scenama.

“Neđa je kao i svi rođeni Mostarci bio čvrstim nitima vezan za Mostar i nije ga volio napuštati. Ovdje se osjećao najsigurnije i najležernije jer je grad doživljavao kao jednu poveliku porodicu sa pregršt zajedničkih osobina. Mostar mu se doimao kao jedna velika zajednička avlija prepuna raznovrsnih mirisa toplih ljudskih duša. Violina mu je postala zaštitni znak, vječiti pratilac, smisao života i izraz strasti”, kazao je Zlatko Serdarević u svom emotivnom obraćanju.

20180523_205807

Ovom prilikom otvorena je izložba dokumntarne građe na kojoj je autor Serdarević izlažući eksponate na petnaest panoa, preko plakata, fotografija, afiša i novinskih isječaka predstavio profesionalnu stazu Neđe Kovačevića. Pročitana je kolumna koju je napisao Gojer na vijest o smrti Neđe Kovačevića.

Nema sumnje da je Neđo Kovačević dao izuzetan doprinos njegovanju i afirmaciji muzičke kulture u gradu Mostaru i šire. Sa podjednakim uspjehom njegovao je sve muzičke žanrove – narodnu muziku, sevdalinke, starogradske pjesme, kancone, zabavnu  i romsku muziku, pa čak i ozbiljnu.

Šta je Mostar sevdah reunion u kome je Neđo bio nezamjenjiva sastavnica, donio Mostaru i Bosni i Hercegovini? Poput svih kvalitetnih mostarskih umjetnika iz bilo koje oblasti i ovaj sastav je skrenuo pažnju svjetske muzičke javnosti na mali ali značajni Mostar. Oni su išli ispred vremena i prostorne veličine grada. Po svom sastavu upravo su potvrđivali multietničku struklturu grada, pečatili tu vrijednost i nosili je ne obazirući se na maćehinski odnos prema njima. MSR je gajio i donio gradu Mostaru nadu da se ne može odreći tog krucijalnog kvaliteta. I uspjeli su, a o tome svjedoče impresivni uspjesi na evropskim i svjetskim top listama World music.

 Alija Behram
Autor/ica 25.5.2018. u 11:02