HUMOROM PROTIV BOLI

Gradimir Gojer
Autor/ica 24.4.2019. u 09:02

HUMOROM PROTIV BOLI

Goran Sarić “Tri hefte do neba“, Buybook, Sarajevo i Mostart, Beograd, 2019.

Goran Sarić, bosanskohercegovački pisac (iz Konjica ) koji danas živi i djeluje u Holandiji, autor je dvanaest knjiga poezije i proze, a s holandskog jezika preveo je više od dvadeset knjiga.

Ovaj iznimno plodni i talentirani spisatelj pridružuje se knjigom Tri hefte do neba onom dijelu suvremene bosanskohercegovačke književnosti koja je imaginirana temom bolesti i svim njenim posljedicama. Sarić je, boreći se sa opakom bolešću, izišao kao pobjednik, prije svega, svakodnevno pišući i pobjeđujući je, nevjerojatno stilski preciznom miks tehnikom smjene svoga bolničkog dnevnika i poezije, dakle nerijetko surovo realne proze i lirike koju majstorski kreira u dosluhu sa svojim neveselim svakodnevljem.

Sarićev jezik je tečan, neopterećen, čist bosanski…

Ono što posebno imponira u njegovoj lirici i prozama je fino dozirana humorna komponeta, nerijetko, odnosno najčešće smijeh i podsmijeh i na vlastiti račun. Taj zdravi humor, u kojem Sarić uporabi i citat svoga zemljaka Zuke Džumhura, s toliko svježine i latentne distance prema surovosti temata, protkan je od prve do posljednje stranice ove neobične knjige. Inteligentno, s apotekarski odvaganom mjerom, Goran Sarić je ispisivao dnevničke zapise i lirske pasaže ove knjige, koju bih, uz naravno briljantnu Lijepo gore klasici marksizma, svrstao u njegova najbolja književna ostvarenja.

Pokazao je Sarić kako se humorom, nerijetko i ironično datim narativom, pobjeđuje duboka ljudska bol i nesreća. Stanoviti je to novum i u bh. suvremenoj beletri.

Urednicima Bajbuka i Mostarta sve čestitke za izdanje koje imponira na više planova.

Gradimir Gojer
Autor/ica 24.4.2019. u 09:02