I bi Slovo Gorčina (8.8 – 10.8. 2014.)

tačno.net
Autor/ica 15.8.2014. u 11:33

I bi Slovo Gorčina (8.8 – 10.8. 2014.)

Tradicionalna manifestacija Slovo Gorčina održana je u Stocu i ove godine, a program je bio izuzetno bogat. Prema ocjenama učesnika i gostiju – najbogatiji u zadnjih desetak godina.

A. Kahrović-Posavljak, Oslobođenje

Manifestacija je otvorena 8. augusta u Gradskom parku, gdje je i bista Maka Dizdara, a otvorio je predsjednik Fondacije “Mak Dizdar”, pjesnikov unuk Gorčin Dizdar. Nakon otvaranja, na nekropoli Radimlja održano je pjesničko veče ovogodišnjeg gosta-pjesnika Miljenka Jergovića.

Nije zgoreg napomenuti da je upravo Jergović 1988. godine dobio nagradu Mak Dizdar za svoju prvu zbirku “Opservatorij Varšava”.

U nekadašnjoj Galeriji “Branko Šotra” održana je izložba mladog stolačkog akademskog slikara Igora Borozana, nakon koje je u Šarića kući održana promocija knjige doc.dr. Dijane Hadžizukić “Književna Hercegovina – ogledi o piscima i književnim pojavama”.

Ipak, najzanimljivji program posjetiocima, a tomu je svjedočila i posjećenost, bila je promocija romana “Rod” Miljenka Jergovića koja je organizirana kao svojevrstan razgovor s piscem. Na promociji je briljirao i moderator, mladi pisac Almin Kaplan, koji za Oslobođenje kaže: 

“Rod je knjiga koju je žanrovski teško odrediti, odnosno radi se o jednoj, po strukturi, kompleksnoj knjizi koju je moguće čitati kao više zasebnih romana (ili već zbirki priča) a koja istovremeno funkcioniše kao jedna cjelina. Jergović je napisao knjigu o svima nama i ona će biti jedna od glavnih knjiga po kojima će nas budućnost rekonstruisati.”

Nakon promocije u restoranu San Piero je održan koncert tradicionalne sefardske muzike u izvedbi Arkul dua. U Makovoj hiži održana je promocija zbirke koja je prošle godine pobijedila na Slovu Gorčina. Riječ je o zbirci “Žoharov let” Bojana Krivokapića. U Makovoj hiži upriličena je i izložba “Kam(en) i Zemlja: fotografije stećaka Velibora Božovića”. Program je nastavljen u Šarića kući promocijom knjige mr. sc. Jasmina Hodžića “Ogledi iz lingvistike i filologije”. 

Manifestacija je zatvorena 10. augusta 2014. iznimnim nastupom Predraga Lucića i Borisa Dežulovića u Locco baru.

Žiri u sastavu Goran Simić, Zilhad Ključanin i Edim Šator je odlučio da ovogodišnja dobitnica za neobjavljenu zbirku poezije bude Velida Zukan. Drugu nagradu osvojila je Emina Selimović, a treću dvojac Ivan Šunjić i Edis Tursić.

Uprkos činjenici da ova manifestacija nema podršku vlasti, koje očito ne vide njen značaj, ipak, iz godine u godinu Slovo Gorčina postiže izniman kvalitet. Svjedoče tome i Kaplanove riječi:

“Uzme li se sve u obzir, dakle i finansijkse poteškoće i nepovoljne društvene okolnosti, Slovo Gorčina je na kraju ipak pokazalo da je jako bitna manifestacija kako za kulturni život Bosne i Hercegovine, tako i za čitavu regiju. Organizatori ove manifestacije su svjesni da Slovo Gorčina sa svojom dugogodišnjom tradicijom treba promjene i da najviše od njih zavisi budućnost festivala kojim se prisjećamo pjesnika Maka Dizdara.”

makdizdar.ba

tačno.net
Autor/ica 15.8.2014. u 11:33