Igra s mitom večeras premijerno u Zagrebu

tačno.net
Autor 27.9.2021. u 09:28

Igra s mitom večeras premijerno u Zagrebu

Foto: Vid Redža

Na sceni Zagrebačkog plesnog centra večeras 27. septembra s početkom u 20h premijerno će biti izvedena plesna predstava Igra s mitom u koreografiji Aleksandra Ilića u produkciji ansambla slobodnog plesa Liberdance i Kazališta Kamenjak Rajka Pavlića i Institutza umetničku igru.

Po ideji i libretu Teodore Sujić predstava je nastala po motivima knjige Josip i njegova braća nemačkog nobelovca Tomasa Mana, kao jednim od najvažnijih dela koja govore o emigraciji u doba najveće svetske krize.

U vremenu kada ponovo živimo u izazovima nastaliglobalnom pandemijom Josip i njegova braća, u plesnoj adaptaciji koreograf Ilić biblijsku priču postavlja u realnost, koristeći savremena sredstva mitologijepsihologije, filozofije, arheologije, religije, i filologije.

Predstavu izvode Lara Frgačić, Silvija Musić i Dora Šesto iz Hrvatske, Natalija Trifunović iz Crne Gore i Katarina Ilijašević iz Srbije.

Kostim potpisuju Katarina Radošević Galić i Snežana Arnautović Stjepanović, a adaptaciju muzike Georg Draušnik.

Aleksandar Ilić je baletski umetnik, koreograf, pesnik i profesor. Postdiplomske studije završio je na Konzervatorijumu za muziku i ples Triniti Laban u Londonu, a doktorske započeo na u AMTII u Plovdivu.

Koreografisao je veliki broj savremenih plesnih produkcija, opera, dečijih predstava, kao i manjih formi poput instalacija i performansa.

Autor je knjiga stihova Praznik srca, U prisustvu šapata i Sanjaj snove. U saradnji s Teodorom Sujić je preveo sa makedonskog jezika knjigu Modeliranje baletskih repertitora Tanje Vujisik.

Po njegovom projektu Plesni teatar Gospođe snimljen je dokumentarni film autorke Anite Panić pod nazivom Gospođe u najboljim godinama (2016).

Profesor je u Institutu za umetničku igru u Beogradu čiji je jedan od osnivača, a od 2019. godini na poziciji direktora Kulturnog centra Beograda.

Osnivač je Međunarodne platforme Balkan Dance Project koja okuplja i umrežava umetnike na prostoru Balkana i bivše Jugoslavije.

Dobitnik je brojnih umetničkih i društvenih priznanja i nagrada, među kojim je svakako najznačajnija Nagrada za životno delo Filip Višnjić koju mu je dodelio njegov rodni grad Šid za doprinos u kulturi.

tačno.net
Autor 27.9.2021. u 09:28