Ilićeva Pepeljuga ponovo na sceni MOB-a

Fotografija Sasho Stojanovski

Na sceni Makedonske Nacionalne opere i baleta (MOB), u subotu 18. marta sa velikim interesovanjem se iščekuje novo izvođenje savremene plesne predstave za decu i odrasle, „Pepeljuga – Love is in the Air“, u koreografiji Aleksandra Ilića u izvođenju solista i ansambla baleta ove kuće u Skoplju.

Od premijernog izvođenja predstava našeg srpskog koreografa s ne smanjenim uspehom i odličnom prijemom kod publike se izvodi od premijernog izvođenja prošle godine.

Kako koreograf navodi, radi se o poznatoj bajci Braće Grim Pepeljuga, koju smo smestili u jedan savremeni koreografski ambijent. U novoj postavci u izvođenju makedonskog baleta, naša Pepeljuga je malo pomerena u odnosu na bajkoviti i ustaljeni libreto, ali u svakom delu sačuvana je originalnost i poruka ove poznate bajke. Saradnja poznatog srpskog koreografa i makedonskog baleta realizovana je na poziv direktorke baleta Olge Pango, koja je koreografu uputila poziv uz želju da publici predstavimo u čuvenu dečiju bajku u modernijem kontektsu.

Savremene kostime ali pripadajuće vremenu u koje je smešetena radnja priče je uradila kostimografkinja iz Hrvatske Katarina Radošević Galić (asistentkinja kostimografkinje Angela Bogeska), scenografiju Filip Korunovski iz Makedonije, dizajn zvuka Georg Draušnik iz Hrvatske, a dizajn svetla je oblikovao Milčo Aleksandrov. Asistentkinje koreografa su Mojca Majcen iz Slovenije i Saša Evtimova, koja će tumačiti ulogu glavne Vile.

Sama radnja predstave je smeštana u nešto nama bliži vremenski period, tačnije u 70-te, u vreme premijere čuvenog filma „Brilijantin“ (engleski Grease Rendala Klajzera, a u glavinm ulogama Džon Travolta i Olivija Njutn-Džon), kada su mlade devojke nosile lepršave haljine, isfenirane kose sa trakama i rajfovima na glavi, a muškarci začešljavali svoje kose na razdeljak.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI