IMAGINARNA GALERIJA “MAESTRO“

Gradimir Gojer
Autor/ica 18.3.2019. u 11:06

IMAGINARNA GALERIJA “MAESTRO“

foto: kajankajan

Već dugo me progoni jedna zamisao. Kao suvremenik, istina u nekim puno sretnijim vremenima, mostarskog, nadaleko glasovitog slikara i šansonjera Mehe Sefića bio sam čvrst u namjeri napisati pismo mostarskom gradonačelniku Ljubi Bešliću i predložiti mu da Mostar osnuje spomen galeriju Meha Sefić ili jednostavno Maestro, kako smo svi velikana glazbe i slikarstva, u svakodnevnoj komunikaciji, oslovljavali.

Kako današnje generacije to ni ne znaju, Sefić je u drugosvjetskom poraću bio jedan od prvaka zagrebačke čuvene škole šansone. Natjecao se Meha Sefić i sa legendarnim Ivom Robićem.

Veličajni slikarski opus ovog rijetko talentiranog i nadahnutog slikara bjelina i mostarskog neponovljivog svjetla, kroz galeriju Maestro trebalo bi staviti na uvid široj javnosti Mostara, kao i brojnim turistima što pohode čudesni grad na Neretvi, te ponovo od stručne kritike valorizirati i prevalorizirati Sefićevo raskošno likovno djelo.

Meha Sefić; foto Most

Slijedom umjetnikovih strastvovanja galerija Maestro mogla bi imati kao stalni fon snimke nezaboravnih Sefićevih interpretacija šansona. Tako bi grad na Neretvi mogao dobiti mali kulturni centar koji bi čuvao uspomenu na velikana šansone i slikarstva Mehu Sefića Maestra.

Ova me, za sada imaginarna galerija progoni i na javi i u snu.

Siguran sam da bi i Mostar i Bosna i Hercegovina bili duhovno bogatiji uz galeriju Maestro!

Kujundžiluk_(Meha_Sefić), cidom.com

 

Gradimir Gojer
Autor/ica 18.3.2019. u 11:06