In memoriam – Goran Mitrović (1970-2021)

tačno.net
Autor/ica 18.10.2021. u 10:24

In memoriam – Goran Mitrović (1970-2021)

Goran Mitrović Prvak i solista Ansambla narodnih igra i pesama KOLO iz Beograda iznenada je preminuo u 51. godini.

Vest o prerarnom gubitku kolege, umetnika, pedagoga i jednog od najblistavijih folklornih igrača današnjice kako saopštavaju iz matične kuće, kolege i dalje sa nevericom prihvataju.

Goran Mitrović je rođen 1970. godine u Beogradu. U Ansambl narodnih igara i pesama KOLO primljen je 1990. godine, a 2006. dobija status prvaka u kom je ostvario veliki broj uspešnih uloga od kojih su najpoznatije Ciganska igra – koreografija Dobrivoje Putnik; Teskoto – koreografija Olga Skovran; Go pratile dedo – koreografija Dobrivoje Putnik; Komitske igre – koreografija Mira Sanjina; instrumentalista na Tapanu u igrama Trojno ; Goransko teškoto i druge.

Postavio je veći broj samostalnih koreografskih kompozicija u matičnoj kući i na drugim scenama.

Sarađivao je sa Baletskom školom Lujo Davičo u Beogradu kao pedagog narodne igre, sa ansamblima AKDU Lola i AKUD Branko Krsmanović, kao i sa Narodnim pozorištem u Beogradu.

Nakon diplomiranja i specijalizacije na Visokoj školi za obuku i obrazovanje vaspitača u Kikindi, upisuje Institut za umetničku igru u Beogradu gde je pod mentorstvom Prof. Dijane Milošević stekao zvanje Master audio i vizuelni umetnik – Umetnička igra 2020. godine.

Goran je bio vođa, bio je kolega, bio je prijatelj. Bez njega KOLO više nikad neće biti isto. Ali sećanje na njega je ono što će nas nositi dalje, što će nam davati snagu da, njemu u čast, nastavimo sa pesmom i igrom. Slava mu, napisali su iz Ansambla narodnih igara i pesama KOLO.

Od njega, u stvari ne možeš da se oprostiš. U šoku smo, nema više najboljeg ali ostavio je iza sebe učenike koji će se zauvek truditi da budu isto to, najbolji, zato što je on tako želeo. Zato što za drugačije nije znao, napisali su iz Abraševića povodom smrti Gorana Mitrovića našeg umetničkog direktora pančevačkog Abraševića (2014. –  2021.).

Kolega Mitrović je bio zlatni primer da želja za učenjem, istraživanjem, preispitivanjem i konstatnim radom nikada ne prestaje. Nije prošlo dugo od njegovog izuzetnog master rada “Osnovna teatarska postojanost u muzičko-scenskim delima – koreografiji i njena problematika stvaranja danas” da bi se odlučio za korak dalje i postane kandidat za Doktorske studije. Delili su nas dani od tog novog susreta, saopštili su iz Instituta za umetničku igru.

tačno.net
Autor/ica 18.10.2021. u 10:24