Internacionalni festival književnosti BOOKSTAN. NO EAST, NO WEST

tačno.net
Autor/ica 19.7.2016. u 14:42

Internacionalni festival književnosti BOOKSTAN. NO EAST, NO WEST

Izdavačka kuća Buybook s ponosom najavljuje promociju novih naslova međunarodnih književnika/ca.
Riječ je o knjigama koje pred festival objavljuje Buybook i koji će svoje premijerno predstavljanje uz prisustvo autora/ica imati na Bookstanu.
Neke od njih, zahvaljujući Buybooku, biće ujedno i prva prilika da se regija upozna sa djelima kao što je Hidžab i Himen Mone Eltahawy.
Knjge koje najavljujemo biće predstavljene u centralnom programu Bookstana, u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Mona Eltahawy

Mona Eltahawy je nagrađivana američka feministkinja i književnica egipatskog porijekla. Njeni eseji i novinski članci o Egiptu, islamu i ženskim pravima objavljivani su u mnogim listovima, uključujući The Washington Post i The New York Times.

Novinarku Monu Eltahawy često prate kontroverze. Svojim tekstovima i postupcima borila se za autonomiju, bezbjednost i dostojanstvo muslimanki, stičući tako pristalice i protivnike. U svojoj prvoj knjizi, Hidžabi i himeni, Eltahawyjeva je konačno osudila represivne snage – političke, kulturne i vjerske – koje su milione žena svele na građane drugog reda.

Opisujući godine provedene u borbi za ženska prava na Bliskom istoku, ona objašnjava kako su, nakon Arapskog proljeća koje je počelo 2010, arapske žene započele dvije revolucije: prvu zajedno s muškarcima, protiv represivnog režima, a drugu protiv političkog i ekonomskog sistema koji ugnjetava žene u Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Tunisu, Libiji, Jemenu i drugim zemljama.

Promocija knjige Mone Eltahawy biće na Akademiji likovnih umjetnosti u utorak, 26. jula u 21:00.
Moderatorica: Amila Buturović

Kamila Shamsie

Kamila Shamsie je pakistanska autorica koja piše na engleskom jeziku. Studirala je i predavala kreativno pisanje u SAD-u. Dosada je objavila romane: U gradu pored mora, Kartografija, So i šafran, Razbijeni stihovi i Spaljene sjenke, koji je preveden na više od dvadeset jezika. Bog u svakom kamenu je njen posljednji roman. Odrasla je u Karachiju, živi u Londonu.

„Rijetki su oni koji u samo nekoliko stranica mogu prenijeti čitaoce na neko drugo mjesto, u neko drugo vrijeme… Shamsie je vješta u iskopavanju prošlosti i uspješno spaja političke teme s osobnim. Za sve to vrijeme ona gradi napetost i navodi nas da nagađamo o sudbini likova. Krajnji rezultat je cjelovit i očaravajući”, napisano je u Independent on Sunday o knjizi Bog u svakom kamenu.

Promocija knjige Kamile Shamsie biće u četvrtak, 28. jula u 19:00 na Akademiji likovnih umjetnosti.
Moderator: John Freeman.

Ece Temelkuran

Ece Temelkuran, rođena 1973. godine u Izmiru, jedna je od najpoznatijih turskih novinarki, političkih komentatorica, a odnedavno i spisateljica. Bavi se temama koje su kontroverzne u Turskoj, pišući o kurdskom i armenskom pitanju, oslobođenju žena, i pitanjima političkih zatvorenika. Dvaput je proglašena najčitanijom političkom kolumnisticom u Turskoj. Objavljivala je u mnogim turskim novinama, ali i u Nawaatu, New Left Reviewu, Le Monde Diplomatiqueu, te u Guardianu. Dosad je objavila desetak knjiga, a Žene koje huču u čvorove jedan je od njenih najpoznatijih naslova.

Jedan muškarac koji je jednoj ženi slomio srce…
Četiri žene koje su se odvažile preći pustinju da ubiju tog muškarca… Žene koje huču u čvorove jeste roman o tom putovanju. Dešava se u ranjenoj geografiji, koja se ne može popraviti koliko god bila voljena, na Bliskom istoku. Dok se svrgavaju vlade i pune trgovi, pitanja ostaju. Jer na svaki put kreće se barem s jednim pitanjem: Kako se jedna žena ili jedna zemlja istinski voli?

Promocija knjige Ece Temelkuran biće u srijedu, 27. jula u 17:00 na Akademiji likovnih umjetnosti.
Moderator: Nermin Mollaoglu

Rabih Alameddine

Rabih Alameddine je rođen u Amanu, u Jordanu, a odrastao u Kuvajtu i Libanu. Studirao je u Engleskoj i Americi, gdje je na prestižnom univerzitetu UCLA stekao diplomu inžinjera. Autor je romana Koolaids, Ja, božanstvena i Hakawati, te zbirke priča Pervertit. Za roman Žena bez koje se može bio je nominiran za National Book Award 2014. Živi na relaciji San Francisco – Bejrut.

O knjizi:
U svom bejrutskom stanu Aaliya Saleh živi sama, okružena mnoštvom knjiga koje ljubomorno čuva. Bez boga, bez oca, bez djece, Aaliya predstavlja “privjesak bez kojeg se može“. Svake godine ona prevede na arapski po jednu knjigu koju pažljivo odabere, a zatim svoj prevod pohrani u kutiju. Niko nikad nije pročitao Aaliyino životno djelo: trideset i sedam prevedenih knjiga. Nakon što načuje da njezine komšinice, „tri vještice“, pričaju o njenoj bijeloj kosi, Aaliya će je slučajno obojiti u modro.

U ovom iznimno lijepom portretu jedne povučene žene koja proživljava krizu poznog životnog doba, čitaoci prate Aaliyine misli prepune digresija, koje lutaju između vizija prošlog i sadašnjeg Bejruta. Živopisna razmišljanja o književnosti, filozofiji i umjetnosti prožeta su uspomenama na libanski građanski rat i Aaliyinu vlastitu turbulentnu prošlost.

Promocija knjige Rabih Alameddine biće u srijedu, 27. jula u 21:00 na Akademiji likovnih umjetnosti.
Moderator: John Freeman

Mario Levi

Mario Levi je rođen 1957. godine u Istanbulu. Završio je studij francuskog jezika i književnosti na Istanbulskom univerzitetu 1980. godine. Prvu priču napisao je 1975. godine. Jedno vrijeme radio je kao novinar i profesor francuskog jezika. Najpoznatija djela su mu Gospođa Flordis se neće vratiti, Naša najbolja ljubavna priča, Istanbul je bio bajka, i Gdje ste bili kad se spuštao mrak. Predaje na univerzitetu Yeditepe.

O knjizi:

Početkom novog milenija, Isak, dobrostojeći poslovni čovjek, ali nezadovoljan svojim životom, pokušava okupiti svoje prijatelje iz srednjoškolskih dana, s kojima se nije vidio preko trideset godina. Mjesto susreta je Istanbul. Svi osim Isaka (Nedžmi, Jorgo, Niso, Šeli, Šebnem), izgradili su svoje živote u nekim drugim gradovima, u nekim drugim državama. Niko od njih nije pronašao sreću, niti ostvario snove o pravednijem društvu.

Tokom 70-ih, uprkos protivljenju porodice a u skladu s očekivanjima

tog vremena, i Isak će se okrenuti ljevičarskim idejama. Međutim, u sljedećih trideset godina, on će postati dio sistema protiv kojeg se u mladosti bunio. Oženit će se Jevrejkom, dobiti dvoje djece, naslijediti očev posao, koji će razviti i koji će mu donijeti veliki imetak. Iako ovo izgleda kao obična priča o čovjeku koji se predao mirnom životu i pokorio životnim okolnostima, Isak tokom dugog niza godina nije odustajao od pobuna.

Mario Levi će imati promociju knjige takođe na ALU u četvrtak, 28. jula u 17:00.

Moderator: Nermin Mollaoglu

Rawi Hage

Rawi Hage, rođen u Libanu, proživio je devet godina libanskog rata tokom ’70-ih godina prošlog vijeka u Bejrutu. Godine ’91. emigrirao je u Kanadu, gdje je studirao fotografiju na koledžu Dawson i univerzitetu Concordia. Nagrađivani je književnik, vizualni umjetnik i kustos. Roman De Nirova igra, njegov prvijenac, preveden je na trideset jezika, i donio mu je međunarodnu književnu nagradu IMPAC Dublin za najbolju knjigu objavljenu na engleskom jeziku u 2008. godini. Živi i radi u Montrealu.

O knjizi:

Bassam i George su prijatelji iz djetinjstva, odrasli u ratom razorenom Bejrutu. Došlo je vrijeme da moraju izabrati budućnost: ostati u gradu i učvrstiti svoju moć kroz kriminal, ili otići u egzil, udaljiti se od jedinog postojanja koje poznaju. Bassam se, čvrsto odlučivši da napusti Bejrut, upušta u niz sitnih kriminalnih radnji kako bi skupio novac za odlazak. Za to vrijeme George jača svoju moć u gradskom podzemlju, te prihvata život falangista, kriminala, ubijanja i droge.

Ispričan prepoznatljivim, zanosnim glasom koji spaja živopisno filmsko izlaganje, uzbudljiv zaplet, i izvrsnu, mračnu poetičnost, roman De Nirova igra žestok je portret života u ratu i onoga što mu slijedi.

Rawi Hage će promociju knjige imati na Akademiji likovnih umjetnosti u utorak, 26. jula u 19:00.
Moderator: John Freeman

tačno.net
Autor/ica 19.7.2016. u 14:42