Ivan Lovrenović dobitnik prestižne nagrade

tačno.net
Autor/ica 7.9.2014. u 17:53

Ivan Lovrenović dobitnik prestižne nagrade

Sinoć su završeni međunarodni susreti Cum grano salis u Tuzli i to dodjelom prestižne nagrade Meša Selimović. Nagradu je dobio Ivan Lovrenović za roman Nestali u stoljeću koji je proglašen najboljim romanom  objavljenim u 2013. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije i to jednoglasnom odukom žirija u sastavu Enes Karić, Hadžem Hajdarević, Juliana Matanović, Ahmed Burić i Milorad Popović. Lovrenovićevi konkurenti bili su Svetislav Basara sa romanom “Gnusoba“, Miljenko Jergović “Rod“, Mirko Kovač “Vrijeme koje se udaljava“ i Damir Šabotić sa romanom “Nađi me“.

Inače, Nestali u stoljeću je izuzetno kompleksan roman za koji većina književne kritike samatra da spada u sam vrh južnoslavenskih književnosti budući da je u romanu Lovrenović nastavio Andrićevsku pripovjedačku tradiciju kombinirajući je s (post)modernim načinima tvorenja romanskne kompozicije uz sve to zadržavajući autentičnost autorske naracije. Polisemičnosti i žanrovska igra Lovrenovićevog romana sigurno je doprinijela tome da se ovaj roman ostvari kao iznimno ozbiljna književnost. O tome svjedoče i riječi koje je na mostarskoj promociji romana upriličenoj u organizaciji našeg portala rekao prof. dr. Enver Kazaz:

“Postoji jedna definicija Vladimira Bitija da je roman dijete polikontekstualnog svijeta, dijete Gutembergove galaksije. Zbog toga nikada nije imao čvrsta žanrovska određenja i ta je definicija prerasla u ono što se nazivapoližanrovski roman. Dakle, roman u sebe može progutati vrlo različite vrste teksta, pisma. U romanu imate i esej, i žurnalistički zapis, i neke vrste reportaže, moguće je čak i putopis, a onda priču. Više ne postoje romani koji pričaju priče. Taj poližanrovski roman temeljno je određenje »Nestalih u stoljeću«”,

Bilo kako bilo, Nestali u stoljeću je roman koji je sigurno zaslužio da dobije ovu prestižnu nagradu.

Ivan Lovrenović je poslije primanja nagrade za medije istakao:

“Nisam od onih koji su dobijali nagrade. Bilo ih je ali ne velikih i vrijednih, tako da ovu nagradu koju sam dobio u Tuzli smatram svojom prvom nagradom”

Nadati se da će Nestali u stoljeću doprinijeti barem malo raskriljavanju bh. kulturološkog mraka čiji je svjedok i jedna morbidna činjenica. Naime neki od medija koji su bili najglasniji u osporavanju Lovrenovićeva djela su u vijesti o sinoćnjoj dodjeli nagrada čak i ime Lovrenovićeva romana napisali krivo:umjesto Nestali u stoljeću piše Nestali u proljeću. Sama ta činjenica dovoljno svjedoči o tome ko oblikuje našu kulturnu javnost i ko se osjeća pozvanim da prosuđuje opuse savremenih pisaca.

tačno.net
Autor/ica 7.9.2014. u 17:53