Izbjeglice – aktualnost savremene civilizacije

tačno.net
Autor/ica 12.2.2016. u 13:13

Izbjeglice – aktualnost savremene civilizacije

U hotelu Bristol,  u krugu velikog broja posjetilaca promovisana je knjiga “Izbjeglice – pravo i stvarnost” autora mr. Milana Račića. Počasni gost bio je Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića kojemu je ova knjiga i posvećena,  što je ovom događaju, uz emotivnu komponentu, dalo  posebnu dimenziju.

82268_foto_promovirana_knjiga_izbjeglice_pravo_i_stvarnost_milana_racica_1_1024_683_85_c1 (1)

Piše: Zlatko Serdarević

Predstvljanje knjige Milana Račića “Izbjeglice – pravo i stvarnost”, u izdanju Nezavisnog instituta iz Banja Luke, predstavljalo je eklatantan primjer savršene mjere i kvaliteta njenog javnog prezentiranja.  Na samom početku prisutni su mogli vidjeti kratki film Milana Račića “Mostarska izbjeglička priča”. Riječ je o jednoj kolumni iz ove knjige a tekst je govorio mostarski glumac Šerif Aljić.

Ova studija umnogome rasvjetljava gorući problem današnjeg svijeta a u okviru toga i posljedice minulog rata u prethodnoj Jugoslaviji,  čime je autor postigao sveobuhvatnost teme. Izbjegla i raseljena lica, tvrdi autor, danas predstavljaju posljedicu ratova koji se vode pod izgovorom uvođenja demokratskih procesa i obaranja diktatorskih režima. Knjiga je struktuirana u nekoliko dijelova. Na početku autor piše o izbjeglištvu fokusirajući se na uzroke i posljedice, zatim daje istorijski osvrt i navodi međunarodne akte o izbjeglištvu, da bi u  trećem dijelu više svjetla bacio na izbjeglice i raseljena lica na prostoru prethodne Jugoslavije.  Na narednim stranicama svjedoči se o izbjeglištvu u Bosni  i Hercegovini dok posljednje peto poglavlje donosi analizu povrata imovine i rješavanja stanarskog pitanja. U zaključku su date preporuke koje završavaju rečenicom autora: “Oproštaj s prošlošću, razumijevanje stvarnosti i zagledanost u budućnost, možda je put dolazećih generacija”.

RACIC 2

O knjizi je govorila prof. dr. Vesna Kazazić koja je akcentirala  bogatstvo i vrijednost ove knjige.

“Izlazak knjige korespondira s nastojanjima da se ukaže na humani i moralni imperativ zaštite izbjeglica koje svoje uporište nalaze u općem sistemu zaštite ljudskih prava kao i s potrebom da se u eri globalizacije rješavaju brojna pitanja koja se tiču urbanih izbjeglica, neregulisanih migracija, nerazmjernoj podjeli tereta i odgovornosti, te povećanih troškova zbrinjavanja ovih ranjivih kategorija. Nikad ranije u ljudskoj povijesti čovjek nije imao toliko prava koliko mu međunarodno pravo kao i unutrašnji pravni poreci država garantuju danas, u sve razvijenijem sistemu zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.”

Dodala je da i pored tih činjnica u svijetu danas postoji 23 miliona izbjeglica širom svijeta i da upravo autor knjige mr. sc. Milan Račić ovim izdanjem želi ukazati na takvu katastrofalnu stvarnost i posljedice koje prijete običnim građanima pred udarom interesa velikih sila.

RACIC 6

Prof.  dr.  Saša Čekrlija je govorio o održivom razvoju i pitanju pokretanja daljih koraka vezanih za izbjeglice i prognana lica. Podsjetio je na stravične slike izbjeglica iz Sirije koje po svemu podsjećaju na događaje u našoj zemlji. Ustvrdio je da nam neko nameće određena razmišljanja o svim tim nemilim događajima i njihovim posljedicama. Konstatovao je da nažalost, Bosna i Hercegovina nije društvo znanja u koje bi mogle neke strane izbjeglice doći a da je po srijedi odlazak naše mladosti u zemlje visokog stndarda.

Novinarka RSE Gordana Sandić Hadžihasanović  je kazala da je autor u knjizi potvrdio da su izbjeglice stablo koje je na silu iščupano i pitanje je da li će se negdje drugdje primiti. Ona je podsjetila na posljedice raseljavanja jer se porodice razbijaju a novorođenu djecu njihovi članovi šire porodice nikad više nisu u mogućnosti vidjeti,  te su time daleko od porodične ljubavi.  Za knjigu je kazala da je sve napisano dokumentovano, i da je porazna činjenica koju autor navodi kako je multietnička struktura Bosne i Hercegovine razbijena ne samo na regije nego i  po svim gradovima kao što je i Mostar.

RACIC 11

Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića, kojemu je i posvećena ova knjiga, je u kratkom i emotivnom govoru, praćen burnim aplauzom prisutnih, koji su ustali da ga pozdrave i saslušaju sa suzama u očima se zahvalio na poštovanju koje ljudi ukazuju “našemu Srđanu jer Srđan nije više moj, on je vaš”. “Ne volim kad se kaže heroju, jer to je samo čovjek. A svak ko je čovjek je heroj svakog dana i svakog trenutka. Jedan od heroja je i naš Milan.

82268_foto_promovirana_knjiga_izbjeglice_pravo_i_stvarnost_milana_racica_8_1024_768_85_c1

Kratko se obratio i sam autor, Milan Račić, kazavši da je posebno sretan zbog prisutnosti prijatelja koji su došli na promociju a posebno Rade Aleksića, napominjući da je promocija njegove knjige skromno obilježavanje Srđanovog djela nadajući se da će vlasti i grad Mostar zahvaliti Srđi Aleksiću poput Sarajeva, Titograda, Novog Sada…”Pokušao sam studioznije rasvjetliti izbjeglištvo. Kako, zašto, šta su uzroci i posljedice, a ne da pišem za dnevnopolitičke potrebe. Na ekranima su samo sirota djeca, a niko neće da kaže da je uzrok svemu tome strani krupni kapital i nafta koji prave jadnike od 7-8 miliona izbjeglica iz Sirije i imnoge druge.”

Na kraju je Račić poklonio svima prisutnima svoju knjigu.

RACIC 3

82268_foto_promovirana_knjiga_izbjeglice_pravo_i_stvarnost_milana_racica_7_1024_768_85_c1

O AUTORU: Rođen 1955. godine. Školovao se, živio i radio u Mostaru. Diplomirao na Pravnom fakultetu. Magistrirao na Fakultetu političkih nauka, međunarodni odnosi. Objavio desetke stručnih radova, kolumnista „Radio Slobodna Evropa“, „Nova Sloboda“, „Vrela“, „Hercegovačke novine“…

Silom prilika i sam izbjeglica, a potom neposredano kroz rad u međunarodnim organizacijama, aktivan sudionik rješavanja izbjegličke problematike na prostorima prethodne Jugoslavije.

U Mostaru obavljao odgovorne dužnosti od Profesionalne vatrogasne jedinice, omladinski aktivista, direktor Biroa za zapošljavanje, sindikalac, potom u izbjeglištvu od pijačnog prodavca, rada u međunarodnim organizacijama do direktora velike kompanije. Radni vijek privodi kraju, ponovno u Mostaru i u Ministarstvu privrede, samo s jednim ciljem da nešto popravi, afirmiše i ostavi dobar trag u porodici, sokaku, kod drugara, u velikoj i sad malim državama, na  širim i (ne) ograđenim nam prostorima. Aktivan sudionik u javnom i sportskom životu.

Ovu knjigu posvećujem izbjeglicama, zatim ljudima koji su pomogli da se ublaže izbjegličke patnje i Srđanu Aleksiću, mladiću koji u ludo vrijeme poginu, spasavajući svog kolegu čiji je jedini grijeh  bio drugačije ime i prezime.“

tačno.net
Autor/ica 12.2.2016. u 13:13