Izložba “Blank title”

tačno.net
Autor/ica 26.7.2016. u 13:06

Izložba “Blank title”

“Tokom svog dugogodišnjeg rada, od davne 1975. godine kada je otvorena, galerija Collegium artisticum nastoji da, između ostalog, kroz svoje izložbene aktivnosti i druge programe pruži podršku i mladim autorima i autoricama.

Raduje nas da je izložba mladog bosanskohercegovačkog umjetnika Dženana Hadžihasanovića uvrštena u program ovogodišnjeg XXI po redu Festivala “Baščaršijske noći“, čiji je izvršni organizator nedavno osnovana Javna ustanova “Centar za kulturu Kantona Sarajevo”, a u čijem se sastavu, kao jedna od tri organizacione jedinice, nalazi i galerija Collegium artisticum.

Na izložbi pod nazivom “BLANK TITLE“ predstavljen je ciklus slika nastalih tokom 2015. i 2016. godine u Banjoj Luci i Sarajevu, u tehnici akril na papiru. Polazište za nastanak ovih radova su protesti i demonstracije koji se posljednjih nekoliko godina dešavaju diljem Evrope i svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini. Slobodnim kretanjem i dinamičnim potezima kista nastale su razigrane kompozicije koje reflektuju savremenu društvenu i političku situaciju i okolnosti. Dramatičnost prizora zbijenih ljudi ”bez lica”, gomile neprepoznatljivih likova, dodatno pojačavaju transparenti na kojima ništa ne piše. Autor briše i poništava poruke sa transparenata, ostavlja ih prazne, bijele, čime ostavlja otvorenom mogućnost ispisivanja novih i drugačijih tekstualnih poruka. Kako primjećuje Sandra Bradvić (autorica predgovora u katalogu izložbe) Blank title je Hadžihasanovićev svjestan pokušaj da stvori jednu univerzalnu sliku protesta. Svako je ohrabljen da u slici prepozna sebe i iznese svoje mišljenje. Otvorenom formom rada umjetnik izražava svoju vrstu protesta protiv represije građanskih pokreta, koji se nerijetko završavaju njihovim gušenjima i progonima demonstranata. Blank title zapravo predstavlja simboličan poziv na iskazivanje slobodnog mišljenja.“
Sanela Nuhanović
kustosica

Blank title (1)

________________________________________
DŽENAN HADŽIHASANOVIĆ je rođen u Sarajevu 1987. godine. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a nakon toga i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek slikarstvo. Osnivač je i član jedine profesionalne bodypaint grupe u BiH Color Crew osnovane 2008. godine. Takođe, član je grupe “La Charlama teatar”. Godine 2013. godine završio ljetnu akademiju u Salzburgu (“The Salzburg International Summer Academy of Fine Arts“) koju je osnovao Oskar Kokoshka 1953. godine. Do sada je izlagao na više kolektivnih i samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu.
Bavi se slikarstvom, performansom i restauracijom.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 26.7.2016. u 13:06