Izložba “Borba ili bijeg” autorice Adele Jušić u galeriji Zvono

tačno.net
Autor/ica 6.12.2021. u 10:11

Izložba “Borba ili bijeg” autorice Adele Jušić u galeriji Zvono

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono organizuje izložbu “Borba ili bijeg” autorice Adele Jušić. Otvaranje izložbe je zakazano za 7. decembar u 18h, a ista će se moći pogledati do 10. januara 2022. godine svakim danom osim nedjelje u periodu od 12h do 15h u galeriji Charlama Depot. Kustos izložbe je Saša Bukvić.

Fotografije su snimljene u bolnici za liječenje i rehabilitaciju ovisnosti u aprilu 2021. Mali balkon sa metalnim rešetkama bio je prostor za pušenje gdje se tokom dana družilo oko 25 pacijenata iz cijelog svijeta. Pušeći jednu cigaretu za drugom, pokušavali smo uhvatiti malo sunca dok smo pričali životne priče koje su sve dovele tamo, pojasnila je autorica dodavši da joj je većina pacijenata dozvolila da ih fotografiše, iako je fotografisanje na klinici bilo striktno zabranjeno.

“Ovim radom želim otvoriti diskusiju o društvenom razumijevanju ovisnosti. Bihevioralna nauka se decenijama bori da razotkrije mitove i zablude o prirodi ovisnosti o drogama i alkoholu. Smatralo se da su ljudi s poremećajem upotrebe supstanci nemoralni i da im nedostaje snaga volje.  Oznake i termini kao što su “zavisnik” i “alkoholičar” – čak i “zloupotreba supstanci” i “zloupotreba droga” – opstaju i danas i dodatno stigmatiziraju bolest i one koji se s njom bore. Ovakav “jezik” i  pogledi oblikuju odgovore društva na poremećaj upotrebe supstanci, tretirajući to stanje kao moralni nedostatak, a ne kao kompleksno zdravstveno pitanje, što dovodi do naglaska na kažnjavanju, a ne na prevenciji i liječenju bolesti”, kazala je autorica Adela Jušić.

Dalje navodi kako se bosanskohercegovačko društvo, zdravstveni i obrazovni sistem ovom temom skoro i ne bave, a PTST, siromaštvo, i razne posljedice rata, pored ostalih su razlozi su za veliki broj ovisnika svih generacija. Ovisnici o alkoholu i drogama, kao i kocki i drugom, u našem društvu su stigmatizirani i marginalizirani, što ih sprječava da zatraže zdravstvenu i bilo kakvu drugu pomoć.

*Reakcija borbe ili bijega je automatska fiziološka reakcija na događaj koji se doživljava kao stresan ili zastrašujući. Percepcija prijetnje aktivira simpatički nervni sistem i pokreće akutni odgovor na stres koji priprema tijelo za borbu ili bijeg. Ovi odgovori su evolucijske prilagodbe za povećanje šansi za preživljavanje u prijetećim situacijama, istakla je autorica.

O autorici:

Adela Jušić rođena je u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 1982, gdje živi i radi. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2007 i magistrirala Ljudska prava i demokraciju u Jugoistočnoj Europi, Univerzitet u Sarajevi i Bologni 2013. Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama kao što su: Frestas – Trijenale umjetnosti, Sorocaba, Sao Paolo, Manifesta 8, Murcia; Videonale Kunstmuseum Bonn; Image Counter Image, Haus der Kunst, Munich; Ja više nikada neću pričati o ratu, Färgfabriken, Stockholm, Balkan Insight, Pompidou Center, Paris, itd. Bila je na brojnim rezidencijalnim programima za umjetnike/ce (ISCP, New York, Kulturkontakt Vienna, itd.) i dobitnica je nagrada YVAA 2010, Henkel Young Artist Price CEE 2011 i Specijalne nagrade Oktobarskog salona 2013. Osnivačica je, a do 2019. godine koordinirala je i bila aktivno uključena u kulturne projekte Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena. Jedna je od dvije autorice online arhiva Antifašističke borbe žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije (www.afzarhiv.org).

tačno.net
Autor/ica 6.12.2021. u 10:11