Izložba “COLLEGIUM ARTISTICUM 2016” u Sarajevu

tačno.net
Autor 3.4.2016. u 10:37

Izložba “COLLEGIUM ARTISTICUM 2016” u Sarajevu

Izložba “COLLEGIUM ARTISTICUM 2016”

Galerija Collegium artisticum

5. april – 26. april 2016.

Galerija Collegium artisticum organizira otvaranje tradicionalne izložbe “COLLEGIUM ARTISTICUM 2016”, povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

Otvorenje izložbe će biti upriličeno u galeriji Collegium artisticum, u utorak, 5. aprila 2016. godine u 20:00 sati.

“I ove godine povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, okupili su se članovi i članice Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) i Asocijacije arhitekata u BiH (AABiH) na jednom mjestu, u prostoru galerije Collegium artisticum, kako bi na vjerodostajan način obilježili ovaj značajan datum u istoriji Bosne i Hercegovine i kako bi se predstavili široj javnosti odabranim djelima i recentnim ostvarenjima. Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) je nosilac organizacije i vizualnog identiteta ovogodišnje izložbe na kojoj učestvuje preko stotinu članova i članica pomenutih udruženja a koja djeluju na području cijele Bosne i Hercegovine.” (Sanela Nuhanović)

Tradicionalna selektivna godišnja izložba “COLLEGIUM ARTISTICUM” predstavlja godišnju produkciju članova i članica Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) i Asocijacije arhitekata u BiH (AABiH). Izložba posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati, u ime datuma kojem je posvećena i u ime sjećanja na bosansko-hercegovačku avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa “Collegium artisticum“. To je prilika da tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine zajednički organizuju izložbu i zajednički stvaraju platformu za prezentaciju djela svojih članova i članica.

Ova kolektivna izlaganja posvećena Danu grada Sarajeva imaju tradiciju koja traje od 1975. godine kada je izložbom “Collegium artisticum 1975“ otvoren sadašnji izložbeni prostor istoimene galerije. Izložba “Collegium artisticum“, vezana za značajan datum iz istorije Sarajeva, ima neosporan dignitet kao centralna izložba, najveći i najposjećeniji godišnji likovni događaj u Bosni i Hercegovini. Kroz svoju dugogodišnju tradiciju ona njeguje zajedništvo i čuva sjećanje na progresivni intelektualni i umjetnički pokret koji je obilježio kulturni život naše sredine krajem četvrte decenije XX vijeka.

Izložba “Collegium artisticum 2016” će biti otvorena za posjete do 26. aprila, svaki dan (osim nedelje) u terminu od 10:00 do 18:00 sati.

Realizaciju izložbe su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

tačno.net
Autor 3.4.2016. u 10:37