Izložba crteža Mice Todorović „Smicalice“ u Umjetničkoj galeriji BiH

Sanela Gojak
Autor/ica 8.2.2019. u 11:44

Izložba crteža Mice Todorović „Smicalice“ u Umjetničkoj galeriji BiH

Izložba crteža Mice Todorović “Smicalice” otvorena je u četvrtak ( 7. februara) u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Riječ je o crtežima koje je bh. umjetnica stvarala tokom školovanja na Zagrebačkoj akademiji u periodu 1929.-1933. godine.

Zanimljivo je da su ovi crteži izlagani samo jednom na retrospektivnoj izložbi u Sarajevu 1980. godine.

Iz crteža koji su nastale u tom periodu u odnosu na danas možemo bez dileme staviti znak jednakosti, jer crteži Mice Todorović predstavljaju važno mjesto u dijelu socijalne umjetnosti.

Tako, primjerice radi na crtežu koji nosi naziv „Predsjednik Društva za zaštitu životinja“ je gurman koji sjedi i jede svoj obilni „mesni“ obrok.

Vjerovatno bi danas taj licemjerni pojedinac ili pojedinka koji bi se u javnosti lažno predstavljao dobricom, velikom osobom, dobročiniteljem ustvari bio ili bila ona koja vrši mobing nad svojim uposlenikom tako što svoje neznanje i nesigurnost plasira uz dreku ili prijetnju – NEKA SAVREMENA TRENDY BERTHA.

Ona je ogromna i stalno je na dijeti, ona je cool, možda je i feministkinja, a ustvari kroz crtež posmatrač vidi tu nesigurnu tvrdicu, kompleksašicu stisnutih usana koja je eto “u trendu.”

Svaki crtež na ovoj sarajevskoj izložbi nosi crticu, tj. opis kojim je Mica Todorović dodatno opisala vrijeme svog stvaranja.

Radovi predstavljeni u Umjetničkoj galeriji BiH su svojevrsna faza umjetničkog sazrijevanja i odrastanja.

-Trudila se učiti od najboljih (Hegedušić, Grosz, Krleža), ali i parirati im, voditi ravnopravan dijalog i u životu i kroz umjetnost. Todorović je naučila kako je individualizam rijetka privilegija umjetnika i tome stremila od samog početka do kraja. Koliko god su njeni crteži po svojoj formi bliski socijalnoj produkciji tog vremena, odabir tema i način njihove realizacije originalni su i nemaju uporište niti u jednom od navedenih uzora. Spoj je to racija, erudicije i mašte – naveli su iz Umjetničke galerije BiH.

Mica Todorović rođena je u Sarajevu 1900. gdje je i preminula 1981.godine. Završila je 1926. godine Višu školu za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu.

Bila je jedan od deset osnivača ULUBIH-a i jedan od prvih profesora u Školi primijenjenih umjetnosti. Bila je redovan član ANUBIH i dopisni član SANU. Izlagala je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je najvećih državnih odlikovanja i nagrada za umjetnički rad.

Izložba je organizovana u sklopu projekta Sarajevo History Book – Guidelines for Women Heritage, finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State) i predstavlja 15 reproduciranih crteža Mice Todorović čiji se originali čuvaju u kolekciji Umjetničke galerije BiH.

Sanela Gojak
Autor/ica 8.2.2019. u 11:44