Izložba Enisa Čišića za knjigu “Stećak” Gorčina Dizdara: Enis Čišić stvorio vlastitu sliku o stećcima

Sanela Gojak
Autor/ica 14.5.2019. u 08:05

Izložba Enisa Čišića za knjigu “Stećak” Gorčina Dizdara: Enis Čišić stvorio vlastitu sliku o stećcima

Na samostalnoj izložbi “Monument” umjetnika Enisa Čišića koja je otvorena u sarajevskoj galeriji „Brodac“ predstavljena su njegova djela koja su rađena za knjigu „Stećak“ Gorčina Dizdara.

Crteži Enisa Čišića su rađeni u digitalnoj formi, a svaka njegova ilustracija priča neku priču o stećcima koji su dio kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

On je originalnim printovima prikazao sve ono što je rečeno jednim skulptorskim crtežom nekada davno u kamenu na nadgrobnim spomenicima.

O saradnji Gorčina Dizdara i Enisa Čišića u kratkoj knjizi o stećcima na otvaranju izložbe u Sarajevu više je rekao Dizdar.

„Bitno je reći da to nisu reprodukcije što je u skladu i sa mojim vlastitim pristupom razumijevanju stećaka. Enis je unio svoj vlastiti duh, kao i duh ovog vremena, te na taj način stvorio sintezu dva perioda,“ rekao je Dizdar, dodavši da je Enis Čišić omogućio svima da stvore vlastitu sliku o značenjima simbola koji se nalaze na srednjovjekovnim spomenicima.

Enis Čišić je strip crtač i ilustrator rođen u Sarajevu gdje je završio Akademiju likovnih umjetnosti. Između ostaloga, on danas sarađuje sa svjetski poznatom strip izdavačkom kućom „Marvel.“

Izložba se može pogledati do 17. maja.

 

 

Sanela Gojak
Autor/ica 14.5.2019. u 08:05