Izložba fotografija “Ljepota različitosti” autorice Sonje Marić u Centru za kulturu Mostar

tačno.net
Autor/ica 26.7.2020. u 12:03

Izložba fotografija “Ljepota različitosti” autorice Sonje Marić u Centru za kulturu Mostar

Serija crno-bijelih fotografija prikazuje dio pozitivne i lijepe strane Mostara koja, u simbiozi sa svojim gradskim, kulturnim i sakralnim objektima, čini posebnu priču koja se još uvijek može čuti i vidjeti.

Izložba fotografija “Ljepote različitosti” autorice Sonje Marić održat će se 29.7.2020. s početkom u 20 sati u prostorijama Centra za kulturu Mostar.

Povratak detalju i to i te kako važan

Govoreći o radu autorice, Gradimir Gojer naglašava da dugo nije bio tako prijatno oduševljen kao nizom ovih fotografskih ostvarenja:

“Postoje tri uporišna razloga za ovo moje promišljanje fotografskog artizma Marićeve. Prvi je, svakako, način na koji ova darovita fotografkinja bira kut iz koga promatra predmet kome se posvećuje. To je kut znalački likovno oštroumnog magijskog odnosa prema stvarnosti. Drugi, možda krunski razlog mog snatrenja nad ovim likovno preciznim fotografijama, je kompozicija kadra, sva u logici subjektivnog odabira s detaljima koji uistinu plijene. Taj povratak detalju inaugurira Sonju Marić u one stvaraoce čija tvoračka legitimnost počiva prije svega na realističnoj ravni punoj zrcaljenja istine klao moćnog, movensa stvaralaštva uopće. Treći je, ne manje, a možda i značajnije, što krajnji efekt je smjelo predavanje Marićeve izazovima tema koje bira za svoj fotografski opservans stvarnosti. Njeno foto učitavanje u materiju je artizam par ekselans!”

Ova izložba je dio projekta IMEP – Programa za osnaživanje nezavisnosti medija.

O autorici:

Sonja Marić, bivša studentica Povijesti umjetnosti i arheologije, samouki je fotograf iz Mostara u Bosni i Hercegovini sa posebnom strašću prema crno-bijeloj fotografiji. Svoju strast i inspiraciju pronalazi u svakodnevnim, skromnim i jednostavnim trenutcima i pokretima oko sebe koji se čine obični i ostaju nezabilježeni i van fokusa u očima prolaznika. Strpljivo promatra i hvata istinski spontane situacije ili mikro događaje u prostoru u kojem se nalazi. Pri fotografiranju veliku pažnju posvećuje kompoziciji, pokretu, preciznosti kadra te teksturi i gradaciji čime pokušava prenijeti sirovu stvarnost na fotografiju.

U početku svog rada sudjeluje na više skupnih izložbi u BiH.

2011. godine radi seriju fotografija glumca Josipa Tabaka objavljenih u časopisu “Cosmopolitan”. Nakon toga, 2014. godine, sklapa ugovor kao vanjski suradnik za VOGUE i pravi svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom “No. 1”.

2016. godine predstavlja Mostar na foto maratonu “Capture Izmir” u Izmiru, Turska, nakon čega, kao rezultat istog, pravi i svoju drugu samostalnu izložbu u Mostaru pod imenom “Izmir”.

2019. godine pokreće seriju društveno-kritičkih fotografija za portal Tacno.net gdje fotografira zanemarena, a za društvo bitna mjesta u Bosni i Hercegovini.

Neke od fotografija koje će biti izložene:

tačno.net
Autor/ica 26.7.2020. u 12:03