Izložba fotografija “Sarajevo nekad i sad“

tačno.net
Autor 8.5.2014. u 08:20

Izložba fotografija “Sarajevo nekad i sad“

Na Dan pobjeda nad fašizmom, 9. Maja 2014. publika će imati priliku prisustvovati otvorenju posljednjeg ovogodišnjeg programa Modul Memorije 2014. U prostoru Sarajevskog ratnog teatra bit će postavljena izložba fotografija Šukrije Džidžovića “Sarajevo: nekad i sad“. Radi se o autoru koji posjeduje jednu od najfascinantnijih fotografskih kolekcija koje je osobno snimio u toku opsade grada. Po njegovim riječima u tom periodu je snimio više od 5.000 fotografija, a do sada je svoje ratne fotografije predstavio u Sarajevu, Beču, New Yorku, Chicagu i Briselu.

Svoju prvu izložbu Džidžović je imao u periodu agresije, 1993. godine u “Colegium artisticum-u” pod nazivom “Zaustavimo Barbare”. Kada je napustio Sarajevo, uputivši se ka Sjedinjenim Američkim Državama sa sobom je ponio samo ono što mu je bilo najvažnije – hiljade snimljenih fotografija svog grada. Već 1996. godine predstavio ih je u New Yorku.

Danas, Šukrija Džidžović živi u St. Louisu. Urednik je i izdavač tjednika “SabaH”, koji 17 godina redovno izlazi i distribuira se svim bh. zajednicama u Americi. Njegov dom je zahvaljujući kolekciji fotografija iz opsjednutog grada važno mjesto na društvenoj mapi BH nasljeđa. Na hiljadama fotografija ovjekovječeni su heroji odbrane, prve linije fronta, poznata lica, slike destrukcije grada, te brojna lica kojima su to bile posljednje snimljene fotografije. Tokom februara ove 2014. godine, 20 godina nakon rata, Šukrija se ponovo sa kamerom u ruci našao na ulicama Sarajeva na istim mjestima gdje je snimao svoje ratne fotografije.

Trideset takvih fotografija na kojima se nalaze slike Sarajeva nekad i sad bit će postavljene u Sarajevskom ratnom teatru, 9. Maja 2014. godine.

tačno.net
Autor 8.5.2014. u 08:20

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija