IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “ŽENE SA PRVE LINIJE“ U PONEDJELJAK OD 19 SATI PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

tačno.net
Autor/ica 17.4.2016. u 11:09

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “ŽENE SA PRVE LINIJE“ U PONEDJELJAK OD 19 SATI PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

Izložba fotografija “Žene sa prve linije“ autora Pierra Adriena Brazinnia zvanično će biti otvorena u okviru programa 21. Modula memorije u ponedjeljak, 18. aprila u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 19 sati. Izložba sadrži portrete deset žena koje su u toku agresije na Bosnu u Hercegovinu, aktivno učestvovale u odbrani države kroz borbu i rad u Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Podaci u arhivu Armije Republike Bosne i Hercegovine govore da je u proteklom ratu 5360 žena učestvovalo u odbrambenim dejstvima.

Danas kada spomenete žene u kontekstu rata u Bosni i Hercegovini, na njih se uvijek gleda kao na žrtve, a prve asocijacije su silovanja, izbjeglištvo, etničko čišćenje i slično. Međutim, ova percepcija očito ne pokriva sve stvarnosti koje su žene živjele tokom rata i zbog toga sam htio da ispričam i onu stranu koja govori o gordosti i hrabrosti“, istakao je autor Pierre Adrien Brazinni te dodao da su mnoge od ovih žena nakon rata postepeno zaboravljene i odbačene.

Osim nekoliko službenih ceremonija i standardnih izlizanih fraza, veoma malo pomoći im je ponuđeno. Mnoge od njih su nezaposlene, dobar dio njih ne prima boračku penziju, a sve pate od različitih stepena posttraumatskog stresa“, naveo je Brazinni.

Izložba će u Sarajevskom ratnom teatru biti otvorena sve do četvrtka 28. aprila, a ulaz za sve posjetioce je slobodan.

Dvadeset i prvo izdanje kulturološkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul memorije, održava se od 6. aprila do 9. maja 2016. godine. Ovogodišnji program koji nastavlja tradiciju njegovanja kulturu sjećanja sadržava igranja predstava, projekcije filmova, izložbe fotografija i jednu radio dramu. Kao i proteklih godina, program čine kreativni sadržaji umjetnika i umjetnica kojima su rat i stradanje u BiH, ali i na drugim krajevima svijeta poslužili kao motiv za umjetnička djela.

tačno.net
Autor/ica 17.4.2016. u 11:09