Izložba „Introspectrum“ Dolores Mrnjavac u Zvonu

tačno.net
Autor/ica 11.4.2022. u 14:51

Izložba „Introspectrum“ Dolores Mrnjavac u Zvonu

Foto: Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono

Izložba “Introspectrum” autorice Dolores Mrnjavac bit će otvorena u utorak 12. aprila, sa početkom u 18h, u Galeriji Zvono/prostor Galerije Charlama Depot.

Istog dana u 13h za predstavnike/ce medija biće organizovano snimanje postavke i razgovora sa autoricom.

Iz Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono navode da kroz izložbu “Introspectrum” mlada akademska kiparica predstavlja ciklus skulptura i readymade. Forma meandra, koja dominira ovim ciklusom, monohromnost i geometriziranost autoricu čine bliskom minimalizmu. Ipak, da se jezikom geometrijske apstrakcije govori o duboko intimnim iskustvima, otkriva jedinstven segment ove postavke – ready made, recept za kolač koji je ručno ispisala njena majka.

“Bijeli geometrizirani oblici univerzalna su oznaka intimnog života ispunjenog lutanjima, traumama, liječenjem i ljubavlju. Ono što Introspectrum čini lako prepoznatljivim nije forma, već emotivni naboj meandra – znaka u koji su se stočile sve naše intime.”

Foto: Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono

Dolores Mrnjavac rođena je u Kiseljaku 1996. Srednju školu Ivan Goran Kovačić završila je u Kiseljaku 2015., smjer dizajner odjeće, a potom upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek kiparstvo. Godine 2018. proglašena je najboljim studentom na odsjeku za kiparstvo i nominovana je za godišnju nagradu “Alija Kučukalić”. Godine 2019. završava prvi ciklus studija, nakon čega upisuje master studij na nastavničkom odsjeku, koji završava 2021.  Učestvovala je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u BiH, te je imala nekoliko samostalnih izložbi.

Foto: Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono

Svi zainteresovani izložbu će moći posjetiti svakim danom osim nedjelje od 12 do 15 sati do 05. maja 2022. godine.

tačno.net
Autor/ica 11.4.2022. u 14:51