Izložba Maje Bajević u Oslu

tačno.net
Autor/ica 17.4.2014. u 07:46

Izložba Maje Bajević u Oslu

Povodom 200-te godišnjice nezavisnosti Norveške, 10. aprila ove godine, u Nacionalnom muzeju za savremenu umjetnost i Nacionalnom muzeju arhitekture i dizajn otvorena je izložba ‘Take Liberty’, na našem jeziku ‘Uzmi slobodu’ na kojoj je bh. umjetnica Maja Bajević dobila cjelokupan stakleni paviljon Nacionalnog muzeja arhitekture  i dizajna za postavku svoje nove instalacije.

Nacionalni muzej arhitekture  i dizajna, čiji je arhitekta jedan od najvažnijih norveških arhitekata Sverre Fehn, pod zaštitom je države. Bajević je ovom prilikom pokazala nove radove iz ciklusa ‘To Be Continued’ (Nastavit će se).

Osam neonskih znakova, koje je proizvela firma Neon-Heart iz Sarajeva, centralni su rad na ovoj izložbi. Svi slogani počinju sa ‘Mi’ s tim što su ‘Mi’ uvijek neki drugi. Slogani su u prostoru poredani istorijski, a najsvježiji je onaj sa nedavnih protesta u BiH ‘We are Hungry in Three Languages’ to jest ‘ Gladni smo na tri jezika’.

Pored neonskih znakova na izložbi su predstavljeni i linorezi, rađeni direktno u podu paviljona, koje publika može štampati tokom izložbe i odštampane primjerke ponijeti sa sobom. Jedan od linoreza također je sa nedavnih protesta u BiH, podignuta šaka je čest simbol protesta diljem svijeta, bosanski pak simbol su dvije stisnute šake.

Kustos izložbe je Andrea Kroksens.

tačno.net
Autor/ica 17.4.2014. u 07:46