Izložba Pisci u Zvonu 1988-1992

tačno.net
Autor/ica 26.10.2020. u 09:59

Izložba Pisci u Zvonu 1988-1992

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono poziva na otvaranje izložbe fotografija „Pisci u Zvonu 1988–1992“ koja će u galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) biti otvorena u utorak, 27. oktobra u 21:00 sati. Istog dana u 13:00 sati bit će organizovano snimanje postavke i razgovor s predstavnicima/ama medija, navodi se u saopćenju za medije.

Izložbu „Pisci u Zvonu 1988–1992“ čini 40 fotografija autora Aleksandra Saše Bukvića nastalih u najproduktivnijem periodu kafe-galerije Zvono, od 1988. do 1992. godine.

Podsjećamo, kafe-galerija Zvono osnovana je u Sarajevu 1979. godine na inicijativu tadašnjih studenata Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Jovice Maričića, Saše Bukvića i prerano preminulog banjalučkog umjetnika Slobodana Dragaša.

Inicijalna namjera bila je omogućiti studentima/cama prostor za izlaganje. Ubrzo se Zvono pretvorilo u značajan umjetnički prostor u kojem su se pored Jazza kao obaveznog muzičkog izbora organizovale izložbe ali i drugi umjetnički programi o čemu i svjedoči ova postavka.

“U Zvonu su se kasnih osamdesetih organizovali i inventivno osmišljeni književni programi. Izložba „Pisci u Zvonu 1988-1992“ dokument je o početcima nekih od danas najznačajnijih regionalnih i evropskih književnika poput Miljenka Jergovića i Semezdina Mehmedinovića te uspomena na važne autore sarajevske predratne književne scene koji nažalost više nisu među nama, a bili su redovni gosti i učesnici programa Zvona, poput Ilije Ladina, Admirala Mahića, Daria Džamonje, Izeta Sarajlića, Nedžada Ibrišimovića…”, naglašeno je.

“Tekst „Dan kad je u Sarajevu umro komunizam“ jedan je od najljepših iz nove knjige Semezdina Mehmedinovića „Ovo vrijeme sada“ (https://zurnal.info/…/dan-kad-je-u-sarajevu-umro…) i između ostalog govori o atmosferi predratnog Zvona koja je podrazumijevala i prisustvo radnika Hidrogradnje i umjetnika različitih profila u malom prostoru posvećenom konceptualnoj umjetnosti”, navodi se u saopćenju.

Semezdin Mehmedinović u to vrijeme bio je i kreator književnih ali i drugih programa u Zvonu te će na otvaranju izložbe uz Sašu Bukvića govoriti o najprogresivnijem periodu sarajevske umjetničke scene.

“Uz poštovanje epidemioloških mjera radujemo se vašem dolasku!”

tačno.net
Autor/ica 26.10.2020. u 09:59