Izložba “Progovara(j)mo” od 20. septembra u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 14.9.2021. u 14:01

Izložba “Progovara(j)mo” od 20. septembra u Mostaru

U Centru za kulturu Mostar od 20. do 27. septembra biće održana privremena izložba “Progovara(j)mo” realizirana od strane Udruženja Zaboravljena djeca rata. Izložba će se moći pogledati svakim radnim danom od 11h do 19h, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje i posjetiteljke. 

Izložba “Progovara(j)mo” u cijelosti je posvećena, te ko-producirana u saradnji sa ženama koje su kao djeca i mlade osobe preživjele ratno seksualno nasilje, i djecom rođenom zbog rata. Iskustva ovih osoba predstavljena su kroz lične priče i isječke iz videosvjedočenja, kao i radove nastale tokom radionice mapiranja tijela, a na kojoj su preživjele na drugačiji način progovorile o svojim iskustvima, ali i nadanjima za budućnost.

CIlj ove izložbe jeste podizanje svijesti o višestrukim problemima sa kojima se ove žene i muškarci suočavaju u svakodnevnom životu, te će biti postavljena u Centru za kulturu Mostar (ul. Rade Bitange 13).

Posjetom izložbe #Progovarajmo2021 pružate podršku osobama koje su preživjele ratno seksualno nasilje.

Izložba “Progovara(j)mo” prvi put je predstavljena u junu 2021. godine u Sarajevu, a producirana je u partnerstvu sa Međunarodna organizacija za migracije, Udruženje Zaboravljena djeca rata, Fondacija Krila nade i Udruženje PSIHOLAB, te uz podršku Vlade Velike Britanije.

tačno.net
Autor/ica 14.9.2021. u 14:01