Izložba “Refleksije” Džejlane Karaman Pašić 8. marta u galeriji Collegium artisticum

tačno.net
Autor/ica 3.3.2022. u 14:50

Izložba “Refleksije” Džejlane Karaman Pašić 8. marta u galeriji Collegium artisticum

Galerija Collegium artisticum organizuje samostalnu izložbu umjetnice Džejlane Karaman Pašić, koje će biti upriličena u utorak, 8. marta u 19h.

Umjetnička postavka u prostoru galerije Collegium artisticum uvod je u slikarkin svijet pun igre i izražajnosti. Preko pedeset radova, koji su nastajali u posljednje četiri godine, funkcionisat će kao jedan živi organizam koji reflektira umjetnički senzibilitet blizak duhu modernističkih težnji koje imaju tendenciju ka apstrakciji. Likovno istraživanje koje će publika imati priliku pogledati nastalo je iz potrebe za čistim likovnim izrazom, oslobođeno od sprega mimezisa, odnosno oponašanja ili preslikavanja nečega. Dakle, predmet njenoga interesovanja je čista igra likovnih elemenata, svjesno ostavljanje značenja po strani te prepuštenost čistom likovnom izrazu.

“Radove akademske slikarke Džejlane Karaman Pašić karakteriše stilska raznolikost te vlastiti visoko razvijeni i autonomni izraz koji se manifestuje kroz jedinstvenu igru boje, forme i refleksije, utkanih u materiju prožetu jakim dinamizmom. Fragmenti stvarnosti, prisutni u vidu posebnih jedinica unutar konzistentnog dinamičnog sklopa, respondiraju i direktno se suočavaju sa snažnim ritmom pikturalnog i strukturalnog poretka cjeline. Na taj se način susret imaginarnog i realnog odvija istovremeno u istoj materiji, premda je takva realnost – uokvirena i deformisana sa već unaprijed pridodatim karakteristikama – nužno iluzorna i paradoksalna. Svojim interaktivnim konceptom izložba će iziskivati aktivnu ulogu posmatrača, te Vas stoga srdačno pozivamo da svojim prisustvom uveličate ovaj događaj. Također, tokom otvorenja imat ćemo priliku i poslušati neke od najpoznatijih tango kompozicija za gitaru, u izvedbi mladog i talentiranog gitariste Tarika Kamarića”, naveli su iz galerije Collegium artisticum.

Džejlana Karaman Pašić je rođena 1991. godine u Sarajevu. Magistrirala je na Odsjeku slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH. Profesionalno se bavi ilustracijom, slikarstvom, izradom autorskih izdanja za djecu, te izradom unikatnog dizajna ogledala pod okriljem brenda “Olense”. Njene ilustracije objavljene su u antologijskoj knjizi ”Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije“ autora Gorana Maravića. Živi i radi u Sarajevu.

Portfolio autorice Džejlane Karaman Pašić možete pogledati na: www.dzejlanapasic.comhttps://www.facebook.com/dzejlanakaramanart.

Publika će izložbu moći pogledati do 21. marta 2022. godine (od ponedjeljka do petka, u terminu od 10h do 18h).

tačno.net
Autor/ica 3.3.2022. u 14:50