Izložba skulptura Anese Kadić

tačno.net
Autor 9.7.2016. u 09:13

Izložba skulptura Anese Kadić

Trenutak kojem prisustvujemo je trenutak grčevite borbe, rađanja, buđenja i oslobađanja ”tijela” i ”duše” iz čahure, a pred nama se otvara nepregledno polje asocijacija.

U organizaciji Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj a uz podršku Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, u subotu, 9. jula 2016. godine u 14:00 sati će biti otvorena samostalna izložba skulptura ANESE KADIĆ.

Anesa Kadic - plakat (1)

ANESA KADIĆ je rođena 1990. godine u Sarajevu. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek tekstilni dizajn, u klasi profesorice Bojane Mikulić. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo, u klasi profesora Mirsada Šehića. Dobitnica je nagrade “Alija Kučukalić“ za najboljeg/u studenta/icu u školskoj 2011/12. godini. Učestvovala je na kolektivnim izložbama studentskih radova na ALU Sarajevo, u Umjetničkoj galeriji BiH, te na brojnim internacionalnim kolonijama. U julu 2012. godine, u sarajevskoj galeriji “Roman Petrović“, otvorena je njena prva samostalna izložba “Žabe”. Autorica je kostimografije za Theatre Hair Show 2012. godine. Drugu samostalnu izložbu “Sile u pokretu“ realizovala je u prostoru Raiffeisen banke u Sarajevu 2013. godine.  Njena treća samostalna izložba pod nazivom “Emocija u prirodi“ otvorena je u Wisa centru u Sarajevu 2014. godine, a 2015. godine realizovana je i četvrta samostalna izložba “Zov prirode“ u prostoru “Bistro Sara“.

U prostoru galerije na otvorenom, Anesa Kadić će predstaviti osam skulptura, realizovanih u prirodnim materijalima (vuna, kudelja), koje su dio njenog diplomskog i magistarskog rada i ciklusa pod nazivom “Poetika oblika u svjetlu mitskog i simboličkog“. Ove skulpture, učahureni ženski aktovi od vune, uklopljene i stopljene sa prirodom i ambijentom galerije na otvorenom, uvode nas u svijet metamorfoze, preporoda, transformacije, … Trenutak kojem prisustvujemo je trenutak grčevite borbe, rađanja, buđenja i oslobađanja ”tijela” i ”duše” iz čahure, a pred nama se otvara nepregledno polje asocijacija.

Anesa Kadic (4)

Anesa Kadic (3)

Anesa Kadic (2)

Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj je neprofitna organizacija osnovana 2009. godine u neposrednoj blizini stare jezgre Počitelja, malog hercegovačkog grada velike i jedinstvene kulturno-istorijske vrijednosti. Projekti Društva MLAZ-Počitelj obuhvataju širok spektar aktivnosti i događaja među kojima su kreativne i edukativne radionice, društveno korisne akcije, rezidencijalni programi i umjetničke kolonije otvorene za umjetnike i umjetnice svih disciplina, literarni programi, predstave, samostalne i kolektivne izložbe, … Nakon uspješne realizacije mnogobrojnih dosadašnjih projekata,

Društvo MLAZ-Počitelj i u ovoj godini nastavlja sa osmišljavanjem i provođenjem dinamičnog kulturno-umjetničkog programa. Ovogodišnji program je započeo radionicom i izložbom akademske kiparice LEJLE ĆEHAJIĆ. Nakon toga, u periodu od 29. juna do 1. jula 2016. godine realizovana je Škola crtanja i slikanja za djecu i omladinu, pod stručnim vodstvom akademske slikarke Sonje Radan. Radovi nastali tokom trajanja škole predstavljeni su u sklopu izložbe koja je otvorena 2. jula 2016. godine.

tačno.net
Autor 9.7.2016. u 09:13