Izložba “SLANA – Radikalni krajobraz” Davora Konjikušića, Nike Petković i Gorana Andlara

tačno.net
Autor/ica 1.6.2021. u 14:59

Izložba “SLANA – Radikalni krajobraz” Davora Konjikušića, Nike Petković i Gorana Andlara

Povodom obilježavanja osamdesete godišnjice pokretanja koncentracionog sistema smrti Gospić-Jadovno-Pag u Galeriji Nova biće predstavljena izložba SLANA – radikalni krajobraz Davora Konjikušića, Nike Petković i Gorana Andlara.

„Na naš je spomen-izazov dvoje umjetnika Nika Petković i Davor Konjikušić odgovorilo dugogodišnjim istraživanjem nekadašnjeg logorskog lokaliteta uzimajući za svoje polazište prostor Uvale Slana na otoku Pagu. Upisujući se u taj brisani prostor, SLANA – radikalni krajobraz obuhvaća film Uvala, fotografije, te interdisciplinarno istraživanje u formi 3D rekonstrukcije nekadašnjeg koncentracijskog logora“, navode u saopćenju.

Kako navode, interdisciplinarno istraživanje je nastalo u bliskoj suradnji s doc. dr. sc. Goranom Andlarom s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, uz podršku doc. dr. sc. Hrvoja Tomića s Geodetskog fakulteta u Zagrebu i arhitekta Juraja Božića. Ovo opsežno istraživanje lokaliteta uz terenska istraživanja obuhvatilo je znanstvene postupke kartiranja, mapiranja i analize krajobraza i arhivsku povijesnu građu – što je poslužilo kao temelj za izradu 3D model dispozicije logora.

Damir Gamulin autor je postave izložbe i grafičkog oblikovanja publikacije koja uz arhivsku građu povijesti logora uključuje tekstove: Gorana Andlara, Davora Konjikušića, Pavla Levija, Nike Petković, Anete Vladimirov i Ante Zemljara.

Aneta Vladimirov i Marija Crnogorac su producirale izložbu u okviru SNV-ovog programa kulture sjećanja zahvaljujući podršci i sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Izložba je postavljena u Galeriji Nova pod vodstvom kustosice Ane Dević gdje će biti prilike za pogledati je u periodu od 2.6. -23.6.2021. Sutra s početkom u 19 sati otvara se za javnost.

Spomen izazov

Sjećanje je otpor. Kao ni u jednom drugom, ni u ovom otporu nema sigurnih ni predvidivih ishoda. Kao ni drugi oblici otpora, ni sjećanje ne počiva na lakim rješenjima i sigurnosti u uspjeh, nego na razumijevanju da u politici zaborava kakvu imamo više decenija nije upitno dostojanstvo zaboravljenih, već isključivo i samo onih koji zaboravljaju.

tačno.net
Autor/ica 1.6.2021. u 14:59