Izložba „Srebrenica danas“ – vizualni portret grada i njegovih stanovnika

tačno.net
Autor/ica 13.7.2015. u 10:37

Izložba „Srebrenica danas“  – vizualni portret grada i njegovih stanovnika

Srebrenica je apel za mir, solidarnost i ljubav prema svim ljudima“. Erhard Busek

Zagreb, 13. srpnja, 2015. godine – Izložbeni projekt Srebrenica danas, koji je ERSTE Fondacija pokrenula povodom obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici i potpisivanja Dejtonskog sporazuma, prikazan je 11. srpnja u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, kao dio službene ceremonije komemoracije.

Što se događa u Srebrenici danas? Dvadeset godina nakon genocida ova izložba je vizualni portret grada, ljudi, industrije i poljoprivrede. Trenuci svakodnevnice prikazuju potencijale koji Srebrenica ima, pozitivna događanja, nadu za budućnost koji tinjaju ispod i dalje prisutnih političkih, te osobnih sukoba.

Na primjeru ovog grada, izložba pokazuje novu, mladu generaciju koja odrasta u Bosni i želi normalan život. Spremna je boriti se za to na miran način, kroz političke proteste ili pozitivne kulturne, glazbene i umjetničke akcije širom zemlje. „Srebrenica danas” pokazuje da ispod svih problema, ove pozitivne iskre daju nadu i mogu stvoriti bolju budućnost za sve, ako budu njegovane.

Izložba se sastoji od osam plakata, od kojih svaki sadrži foto priču – fotografiju i njen kratki opis, kao i prateće tekstove, nevezane za fotografije. Urednica projekta je Christiane Erharter, a autor fotografija Dejan Petrović.

Prateće tekstove potpisuju – pisac, kulturni kritičar i prevoditelj Boris Buden, političar Erhard Busek, književnica i publicistkinja Slavenka Drakulić, predsjednica Savjetodavnog odbora ERSTE Fondacije Doraja Eberle, redatelj Haris Pašović, povjesničarka umjetnosti, kustosica i književnica Bojana Pejić, nekadašnji Visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch i redateljica Jasmila Žbanić.

Svaki od autora piše o tome kako vidi Srebrenicu danas, kako se razvila u proteklih 20 godina, gdje je sada, kakva joj je ili kakva joj može biti budućnost.

Nakon prikazivanja u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, izložbeni projekt će biti dostupan posjetiteljima i u prostorijama ERSTE Fondacije u Beču, te ove jeseni u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Srebrenica je apel za mir, solidarnost i ljubav prema svim ljudima“. Erhard Busek

 

tačno.net
Autor/ica 13.7.2015. u 10:37