Izložba ‘Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar’

tačno.net
Autor/ica 18.9.2023. u 12:31

Izložba ‘Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar’

Retrospektivna izložba “Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.” bit će otvorena 19. septembra u 19.30 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

Otvorenje retrospektivne izložbe pod nazivom “Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.”, autorice Ranke Mutevelić, bit će upriličeno u utorak 19. 9. 2023. godine u 19:30 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosača.

Kako je najavljeno, promotori izložbe bit će književnik i publicist Ivan Lovrenović i književnik i reditelj Nedžad Maksumić, a večer će muzikom uljepšati pijanistica Meliha Kulukčija.

“Ova značajna izdavačka kuća, poznata po svojim bibliofilskim izdanjima visokog estetskog nivoa i grafičkog umijeća kao i čistoti jezika dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim sajmovima knjiga. Osnovana je 12.9.1970. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Avdo Humo, za potpredsjednike Mak Dizdar, Nika Miličević i Čedo Kisić, a Skender Kulenović za predsjednika Izdavačkog savjeta. Za glavnog urednika i upravnika izabran je Ihsan Ico Mutevelić. Osnivači su utemeljitelji”, navode organizatori izložbe.

U toku 22 godine postojanja Prva književna komuna je surađivala sa najvećim imenima iz oblasti književnosti, likovne umjetnosti, nauke. Njene knjige su brzo postale prepoznatljive. Gradimir Gojer je napisao: to je bilo vrijeme kad su „cvjetale“ lijepe knjige, a bio je to i golemi pozitivni incident u vremenu i prostoru ekspanzije bh kulture.

Za izložbu je urađen katalog, plakat i četiri razglednice sa reprodukcijama slikara Dževada Hoze, Mersada Berbera i Dobrivoja Bobe Samardžića autora likovnih obogaćenja Komuninih knjiga, i sve to će biti podijeljeno posjetiteljima, saopćeno je.

Izložba će biti otvorena od 19. do 29.9.2023. godine, a zatim će do kraja godine biti prenesena još u tri grada: Sarajevo, Trebinje i Travnik.

mostarski.ba

tačno.net
Autor/ica 18.9.2023. u 12:31