Izložba “Zapisi sa pločnika Hirošime” autora Božidara Plazinića u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 16.6.2021. u 15:11

Izložba “Zapisi sa pločnika Hirošime” autora Božidara Plazinića u Sarajevu

Večeras u galeriji „Charlama Depot“ otvara se izložba frotaža poznatog srpskog umjetnika Božidara Plazinića – „Zapisi sa pločnika Hirošime“ 

Nakon duže pauze izazvane pandemijom koronavirusom sarajevska galerija suvremene „Charlama Depot“ u Skenderiji ponovno kreće za svojim umjetničkim progamima. Prva u nizu novih izložbi koje ova međunarodna priznata galerija radi jeste izložba frotaža “Zapisi sa pločnika Hirošime” autora Božidara Plazinića iz Čačka.

„Zapisi sa pločnika Hirošime“ predstavljaju otiske sa kamenih pločnika gradske luke na koju je pala atomska bomba, a posle čega više ništa nije bilo isto.

Izložba se otvara večeras u 18 sati, nakon toga moći će se pogledati svakog dana u terminu od 12 do 15 sati osim nedjelje i biće postavljena do 5. jula 2021.

Božidar Plazinić (1954) je u kontinuitetu i aktivno prisutan na domaćoj umetničkoj sceni od sedamdesetih godina. Izlagao je na preko pedeset samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Djela mu se nalaze u svim značajnijim muzejima na prostoru nekadašnje Jugoslavije (Muzej savremene umetnosti, Beograd; Narodni muzej, Beograd; Jugoslovenska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb i dr.). Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su: Nagrada za slikarstvo na 18. Međunarodnoj izložbi 1987. u Parizu, Nagrada za slikarstvo na 38. Oktobarskom salonu u Beogradu 1997., Oktobarska nagrada Čačka.

tačno.net
Autor/ica 16.6.2021. u 15:11