Izložbe “Kolekcija budućeg nasljeđa“ i “Open spaces“ otvorene za javnost

tačno.net
Autor/ica 8.10.2014. u 15:06

Izložbe “Kolekcija budućeg nasljeđa“ i “Open spaces“ otvorene za javnost

UZ REDOVAN TEATARSKI PROGRAM FESTIVAL MESS DONOSI I ZANIMLJIVE IZLOŽBE

U četvrtak, 09. oktobra, predstave “Mali mi je ovaj grob“ i “Dob“ igraju na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, a ljubitelji umjetnosti imat će priliku i da u okviru OFF MESS programa posjete dvije izložbe koje su trenutno u toku i to “Kolekcija budućeg nasljeđa“ koja je otvorena u galeriji Java i “Open spaces“ koja je postavljena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.

Izložba “Open spaces“ kreirana je kao sastavni dio predstave “Bojno polje sjećanja 1914/2014“ koja igra u subotu na Otvorenoj sceni Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i to u tri termina, u 14, 18, i 20 sati. Sama izložba dio je istraživanja režisera predstave Hansa – Wernera Kroesingera i autorice izložbe Regine Dura. Oni su krenuli tragom Velikom rata i u Sarajevu i Istanbulu pokrenuli radionice sa studentima/icama pod nazivom “Narrating war”.

U isto vrijeme u galeriji Java, u toku je izložba “Kolekcija budućeg nasljeđa“. Umjetnička djela, predmeti iz svakodnevnog života, dijelovi namještaja, odijevni predmeti, ručni radovi i knjige, kreiraju ovu kolekciju koju su u potpunosti kreirali građani Sarajeva svojim nesebičnim donacijama. Svi izloženi predmeti su već fotografisani i katalogizirani, a svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 12. oktobra u periodu između 12 i 20 sati.

Predstava koja će privući posebnu pažnju publike je predstava talijanske trupe Collettivo Cinetico “Dob“, koju je režirala Francesca Pennini. Projekat “Dob“ istražuje princip nesigurnosti i sisteme pravila kakve nalazimo u igrama. Izvođači/ ce su tinejdžeri/ke koji su na pragu ili su tek prešli osamnaestu godinu života. Ovaj komad strukturiran je kao “ljudski atlas”, živa taksonomija izvođača/ica, a interesantno je da onitokom izvedbe dobivaju pokrete koje u skladu s tim, treba da izvedu. Odgovori ove tinejdžerske skupine utemeljeni su na njihovom sopstvenom mišljenju o sebi, a njihova pojava potpuno ogoljuje njihove izbore kao pojedinaca/ki. Predstava će svoje igranje imati u 22 sata.

Svoje festivalsko igranje u Sarajevu imat će i predstava “Mali mi je ovaj grob“, zasnovana na dramskom tekstu jedne od najcjenjenijih evropskih spisateljica Biljana Srbljanović i u režiji Dine Mustafića. Priča o sarajevskom atentatu i implikacijama tog čina na opštem i ličnom planu, sa fokusom na značaju borbe za slobodu, revoluciju i mladost, realizovana je u koprodukciji Hartefakt fonda, Bitef teatra, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, kazališta Ulises sa Briona i “Testament filma” iz Beograda. Ljubitelji teatra predstavu će moći pogledati u Kamernom teatru 55 sa početkom u 20 sati.

Kompletan program 54. MESS-a može se pronaći na www.mess.ba.

tačno.net
Autor/ica 8.10.2014. u 15:06