Izvedbom predstave “San o slobodi” završen 45. Mostarski teatarski festival

E.Sk./Klix.ba
Autor 4.9.2020. u 13:13

Izvedbom predstave “San o slobodi” završen 45. Mostarski teatarski festival

Foto: klix.ba

Izvedbom predstave “San o slobodi” završen je 45. Mostarski teatarski festival, Festival autorske poetike koji je ove godine održan pod motom “U traganju za identitetom – mi znamo šta smo, ali ne znamo šta možemo biti”.

Festival je trajao od 28. augusta do 3. septembra i na njemu je prikazano 13 predstava i to 7 na Memorijalnoj scni 2532 i 6 u online formatu.

Festivalski žiri u sastavu Mirza Humo, Kemal Gaštan i Adnan Fišić donio je jednoglasnu odluku da se ove godine dodijeli devet ravnopravnih nagrada “MRAVAC” i to Jeleni Marković za autentičnu scensku pojavnost u predstavi “Tajna tišine” Dis, Pozorišta mladih Banja Luka, Farisu Količiću i Harisu Habibija za nadahnutu partnersku igru u predstavi “To” Mostarskog teatra mladih, Urošu Mladenoviću za uspješno proveden koncept autorskog projekta “Stvar izbora: zašto slušam Marčela” Teleport teatra Novi Sad i koproducenta Akademije umetnosti Novi Sad, Nedi Kovač i Marku Pejović za autentičnu autorsku koreografiju i scenski pokret u predstavi “Indigo” Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju, Cekom Zrenjanin i Koproducenta KulturKick Creative Production, Kulturni Centar Zrenjanina.

Nagrađena je i predstava “Otvoreno o beznađu” Dramskog studija akademskog kulturno-umjetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu “Sonja Marinković” Novi Sad za hrabro, otvoreno i umjetnički relevantno progovaranje i svijedočenje o onome o čemu se, uslijed straha i osjećanja nesavladive nemoći, radije šuti, zatim predstava “Dom Bernarde Albe” Teatra Levo AKUD “Ivo Lola Ribar”, Beograd za ansambl igru…

Nagradu je osvojila i predstava “Game” Mostarskog teatra mladih nastaloj u okviru projekta IMPACT – Uključivanje je važno koji u BiH implementira Agencija lokalne demokratije Mostar za dramaturgiju predstave i istraživački postupak u vođenju radionica sa migrantima što je rezultiralo autentičnim materijalom iz kojeg je nastala predstava.

Nezapaženo nije prošla ni predstava “Ko je ovde lud” Asocijacije Kulturanova Novi Sad i koproducenta Teatarnova (program organizacije Kulturanova) za uspješno korištenje savremenih tehnologija u radu na daljinu, što je rezultiralo sjajnom partnerskom igrom, kao ni predstava “Pit” Mostarskog teatra mladih za predstavu u cjelini.

klix.ba

E.Sk./Klix.ba
Autor 4.9.2020. u 13:13