JADRANSKI PUT SLOBODE

Jovan Nikolaidis
Autor/ica 24.9.2020. u 11:18

JADRANSKI PUT SLOBODE

(Milan Rakovac & Jovan Nikolaidis, „ADRIANSKE KARTOLINE, korešpondenca 2010-2020“; Nakladnik: SHURA PUBLIKACIJE, posebna izdanja, Opatija. Recenzenti: Filip David i Ahmed Burić, Urednik: Shura Dumanić)

U našoj književnoj produkciji malo je ovakvih knjiga, stoga nam je izuzetno zadovoljstvo predstaviti čitateljima ADRIANSKE KARTOLINE. Pred nama je zaista rijetka knjiga. Ne samo po formi – koja je dijaloška i kritička, razapeta duž Jadrana, od Istre do Kotora, misli napete i burne poput događaja koje opisuje; i nije rijetka ni samo po unutarnjoj matrici teksta, metodi, koja je sinergijska, kompetetivna-znalačka i u nekim bitnim segmentima podudarna kod dvojice autora. Od prvog do zadnjeg slova, na više od 300 stranica ADRIANSKIH KARTOLINA, plete se smisao života, djelovanja, borbe, suosjećanja, svega ljudskog i književnog što uopće može stati u jedan život – ovdje dva!, to jest sukus svega toga je na ovim stranicama, e da bi nam prenijeli ne samo jedan mediteransko-balkanski i europski univerzum, jednu višestoljetnu epopeju, nego kao na tacni izlili pred nas svoje srce i dušu. Čitajući ove iskrene i, zbog emocionalne nabijenosti, kompleksne autorefleksije, izloženi ste nečemu velikom: Povijesti, Riječi, imenima velikana s jedne i druge strane Jadranske obale, hiru i nemiru Mediterana i napose Balkana, Dobru i Zlu, Otporu –  nečemu unutar čega na kraju krajeva, morate zauzeti vlastiti stav. Možda to ne bi trebalo reći na samom početku ovakvog teksta – ali evo: u tome jeste najveća snaga i rijetkost ove knjige (rijetke kao što rekoh već po formi i spisateljskoj matrici) – ova dva vještaka riječi navest će vas da preispitate neka „svoja“ mišljenja, da neka jako potvrdite, a druga otvorite za propitivanje i vlastitu potragu za odgovorima, da i sami uđete u polemiku s napisanim. U tome je suštinska i duboko u tekst položena vrijednost ove knjige-prepiske dva autora, i prijatelja. (Shura)

Filip David: “Dvojica pisaca, dosledna i hrabra po svojim uverenjima, širokog opsega interesovanja i znanja, pružaju nam zadivljujuću knjigu međusobnog dopisivanja, kakvih je malo na ovim našim prostorima gde je toliko nerazumevanja, nesporazuma, prepirki, svađa, pa i ozbiljnih tuča. Mnogo je važnih, ključnih pitanja spomenuto, analizirano, obrazloženo, zapitano, u ovoj istovremeno duhovitoj, gorkoj, nostalgičnoj korespondenciji, povremeno i autobiografskoj, koja u svojim najinspirativnijim delovima dostiže razinu sjajnih eseja na teme identiteta, antifašizma, istorijskih sećanja na svetle i tamne periode Crne Gore i Istre. Ima u pismima i redaka razočarenja, nezadovoljstva, pa i rezignacije na trenutna unutrašnja događanja, ali i na ono što se zbiva u svetu, u Evropi, događa na Balkanu. Skepsa i nezadovoljstvo ipak ne obeshrabruju niti uništavaju nadu u otpor i suprotstavljanje takvom fizičkom i duhovnom stanju. Pravi vatromet rečenica! I jedan i drugi korespondent pokazuju se kao majstori jezika, što ljubiteljima jezičke virtouznosti, jedne drugačije korespondencije od uobičajene, pruža posebno čitalačko zadovoljsto. U tome su i Milan Rakovac i Jovan Nikolaidis jedinstveni i, reklo bi se, nenadmašni. Ova izuzetna knjiga pisama traži vredne i prave čitaoce kojima će za uzvrat pružiti višestruko zadovoljstvo. Verujemo, nadamo se, da još uvek ima takvih čitaoca, onih koji zaslužuju ovakvu mudru, na uspešan način raspričanu i poštenu knjigu, kao što je knjiga korespondencije ADRIANSKE KARTOLINE. To je ona vrsta čitanja koja obogaćuje i poštuje svoje čitaoce.

Jovan Nikolaidis
Autor/ica 24.9.2020. u 11:18