Jasmila Žbanić: Ovaj film posvećen je Ženama i Majkama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, očevima…

N.C.
Autor/ica 13.12.2021. u 10:03

Izdvajamo

  • Nadam se da će to podstaći više ženske solidarnosti, ženskih priča, ženskih perspektiva u filmovima, politici, životu. Filmovi su moćna sila koja nas može učiniti suosjećajnijim, s više razumijevanja i sposobnosti da shvatimo složenost života. Mi imamo odgovornost da svojoj publici damo istinu - iako ona može biti teška. Trebamo da našim gledaocima pričamo složene priče kako bismo ih pripremili za veoma složena vremena koja su pred nama

Povezani članci

Jasmila Žbanić: Ovaj film posvećen je Ženama i Majkama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, očevima…

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić obratila se javnosti, dan nakon osvajanja nagrada Evropske filmske akademije. Nakon što su se emocije “slegle”, oglasila se i na društvenim mrežama.

Sinoć je u Berlinu održana 34. dodjela Evropskih filmskih nagrada gdje je bh. rediteljica Jasmila Žbanić sa filmom “Quo Vadis, Aida?” osvojila tri nagrade.

Bh. redateljica se zahvalila Evropskoj filmskoj akademiji istaknuvši da je cijeli tim filma “Quo vadis, Aida?” ponosan.

“Ovaj film posvećen je Ženama i Majkama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, očevima… Tri generacije muškaraca istrijebljene su zbog imena. Srebreničanke su pronašle način da izgrade mir u potpuno uništenoj zemlji. Žene uvijek moraju popraviti nered koji su napravili muškarci”, kazala je.

Žbanić je naglasila da nagradu posvećuje ženama Srebrenice i našim majkama koje su smatrale da uništenje treba pretvoriti u ljubav.

“Nadam se da će to podstaći više ženske solidarnosti, ženskih priča, ženskih perspektiva u filmovima, politici, životu. Filmovi su moćna sila koja nas može učiniti suosjećajnijim, s više razumijevanja i sposobnosti da shvatimo složenost života. Mi imamo odgovornost da svojoj publici damo istinu – iako ona može biti teška. Trebamo da našim gledaocima pričamo složene priče kako bismo ih pripremili za veoma složena vremena koja su pred nama”, dodala je.

Klix.ba

N.C.
Autor/ica 13.12.2021. u 10:03