JEDNOSTAVNOST KAO MAGIJA

Gradimir Gojer
Autor/ica 8.8.2019. u 11:25

JEDNOSTAVNOST KAO MAGIJA

Foto: Velija Hasanbegović

zagledan u filozofska čitanja svijeta, slikarski, numankadićevski…

Kada danas pogledam osobno pisanje o slikarstvu i ukupnom intelektualnom profilu sarajevskog slikara Edina Numankadića, asocira me na misao Stipe Šuvara, koju je ovaj marksistički mislilac kazao govoreći o djelima Radomira Konstantinovića: …trijumf ličnosti nad principima

Upravo je Edin Numankadić, inače zakleti obožavatelj i podržavatelj grandioznog, krležijanski orkestriranog djela Radomira Konstantinovića, primjer kako ličnost, snažna osobna energija, pobjeđuje okaminu svakog, pa i najlogičnijeg principa.

Numankadićev likovni senz, jer u slučaju ovog stvaraoca ne može se govoriti samo o slikarstvu, već o proširenoj medijskoj gami interesiranja za pojavni ali i fantastički svijet, izmaštavao je i  upravo u toj mašti pobjeđivao svaki unaprijed spremljen i određen princip. On je, poput Joneska i Žarija u teatarskoj umjetnosti, zaronjen u ludičku sliku samo njemu do kraja razaznate stvarnosti.

Njegova umjetnost je filozofijski, pa i glazbeno pozicionirana; to je stvaralački proces koji ne priznaje nikakav kraj u kreiranju, a njegovi kontinuiteti su nedogledni. Zato je on vizionar i navjestitelj stalno novog i drugačijeg.

Numankadić je nešto najbolje što se umjetnosti Bosne i Hercegovine moglo desiti u dvadesetom stoljeću!

Gradimir Gojer
Autor/ica 8.8.2019. u 11:25