JEZICI I NACIONALIZMI

tačno.net
Autor/ica 30.3.2016. u 12:14

JEZICI I NACIONALIZMI

Serija regionalnih ekspertskih konferencija 2016. godine, Podgorica – Split – Beograd – Sarajevo 

U četvrtak i petak, 21. i 22. aprila s početkom u 18 sati, u podgoričkom Centru za građansko obrazovanje održat će se prva u seriji od četiri regionalne ekspertske konferencije pod zajedničkim nazivom JEZICI I NACIONALIZMI.

Projekat JEZICI I NACIONALIZMI rezultat je dvogodišnje istraživačke misije i partnerskog djelovanja beogradskog Udruženja Krokodil, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje i PEN centra BIH iz Sarajeva.

Nakon najavljene podgoričke konferencije, održat će se i konferencije u Splitu (maj), Beogradu (oktobar) i Sarajevu (novembar).

Osnovna namjera ovog projekta jeste da se kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka problematizira pitanje postojanja četiri “politička” jezika na prostoru nekadašnjeg hrvatsko-srpskog / srpsko-hrvatskog, kao i sve one značajne i izazovne teme u kojima se lingvistička nauka neprincipijelno ukršta s identitetskom politikom.

Tako je i danas, uprkos željenoj i ostvarenoj emancipaciji, te formalnom postojanju četiri standarda, identitetsko-jezičke strasti nisu se smirile, a preskriptivizam, zanesenost jezičkim imperijalizmom, teze o “pedesetogodišnjem jezičkom ropstvu” i čitav dijapazon pogrešnih interpretacija i dalje traje. Sve su to razlozi zbog kojih su četiri partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pokrenule projekat JEZICI I NACIONALIZMI, u saradnji s radnom grupom projekta, koju čine najuticajniji eksperti na ovom polju: Snježana Kordić, Hanka Vajzović, Ranko Bugarski i Božena Jelušić.

Projekat su podržali Allianz Kulturstiftung i Forum ZFD.

Pozivnica-najava-1 (1)

tačno.net
Autor/ica 30.3.2016. u 12:14